Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Δεν μας φοβίζουν. Μας εξοργίζουν

Την Τρίτη 24/02 μια ακόμα απροκάλυπτη επίθεση των φασιστών έλαβε χώρα. Άγνωστοι φασίστες επιτέθηκαν στο Στέκι Μεταναστών στα Εξάρχεια με χειροβομβίδα που ευτυχώς δε διαπέρασε το τζάμι. Διαφορετικά είναι βέβαιο πως θα είχαμε θύματα, αφού εκείνη την ώρα είχαν εκδήλωση στο χώρο αυτό οι αντιρρησίες συνείδησης. Δεν ήθελαν, δηλαδή, απλά να τρομοκρατήσουν αλλά και να δολοφονήσουν αρκετά άτομα. Από τύχη οι ζημιές περιορίζονται μόνο σε φθορά του κτιρίου και των απέναντι καφετεριών.
Είναι φανερό πως δεν πρόκειται για τυχαίο περιστατικό. Όχι μόνο επιτέθηκαν σ’ ένα χώρο κοινωνικοποίησης των μεταναστών αλλά διάλεξαν και την ώρα που είχαν εκεί εκδήλωση οι αντιρρησίες συνείδησης, όπως είπαμε, άνθρωποι δηλαδή που για πολιτικούς λόγους αρνούνται να πάνε στο στρατό. Επιπλέον όλ’ αυτά σημειώνονται τη στιγμή που, μετά από έφεση για την πρώτη καταδικαστική απόφαση, διεξάγεται η δίκη του φασίστα «Περίανδρου», μέλους της Χρυσής Αυγής, που το 1998 με μια ομάδα φασιστών προσπάθησε να δολοφονήσει τους φοιτητές Κουσουρή, Φωτιάδη και Καραμπατσώνη, που ήταν γνωστοί για την ενεργή τους δράση στο φοιτητικό κίνημα.
Η επίθεση της Τρίτης, που κάνει ξεκάθαρο για άλλη μια φορά το πόσο επικίνδυνοι είναι οι εκφραστές τέτοιων αντιλήψεων, ήταν από τις πιο ακραίες φασιστικές ενέργειες των τελευταίων χρόνων, αν και τα ΜΜΕ φαίνεται να το αποσιωπούν. Με απλές αναφορές αρνούνται να φέρουν στο προσκήνιο το συγκεκριμένο περιστατικό αλλά και τη συνολική πολιτική που βρίσκεται πίσω από αυτό και από όλες τις παρόμοιες επιθέσεις, που τα τελευταία χρόνια αυξάνονται συνεχώς. Πογκρόμ σε μετανάστες, εμπρησμοί, μαχαιρώματα σε μετανάστες και άτομα που πρόσκεινται στο χώρο της αριστεράς και της αναρχίας.
Οι ένοχοι, βέβαια, σπάνια εντοπίζονται και σπάνια τους αποδίδονται κατηγορίες. Θυμόμαστε από τον περσινό Φλεβάρη εικόνες άψογης συνεργασίας μεταξύ αστυνομικών και μελών της Χρυσής Αυγής που επιτέθηκαν μαζί στους διαδηλωτές. Η αστυνομία όχι μόνο αρνείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αλλά και το στηρίζει. Συγκαλύπτει τις δολοφονικές επιθέσεις ή και τις διαπράττει. Μαζί με τους παρακρατικούς μηχανισμούς, που έχουν τον ίδιο επιθετικό ρόλο προς το λαό της χώρας, αποτελούν για το κράτος μέσα άσκησης του τρόμου και συνεπώς αναγκαία όργανα για την επιβολή της εξουσίας του στην εργατική τάξη.
Οι μετανάστες αποτελούν ιδιαίτερα ευαίσθητο μέρος αυτού του καταπιεζόμενου κόσμου. Γίνονται καθημερινά θύματα αποτρόπαιων ρατσιστικών επιθέσεων. Παθαίνουν «εργατικά ατυχήματα», για τα οποία κανένας εργοδότης δε φέρει ευθύνη, ενώ συχνά βρίσκονται νεκροί μετανάστες στην Πέτρου Ράλλη κοντά στην Αστυνομική Διεύθυνση. Η επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της εργοδοτικής τρομοκρατίας που αντιμετωπίζουν τόσο οι μετανάστες όσο κι οι Έλληνες.

Οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι
Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι

Δεν υπάρχουν σχόλια: