Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013


Περιοδεύον θίασος οι μπάτσοι στις εστίες και οι «κλέφτες» πουθενά …


Την Παρασκευή 22/2/13 μετά από αναφερόμενη εισαγγελική εντολή και την άδεια του πρύτανη δύο εισαγγελείς με την κουστωδία 4 ένστολων αστυνομικών εισέβαλαν ξαφνικά στον χώρο της εστίας, αρνούμενοι να δώσουν οποιαδήποτε εξήγηση στους φοιτητές για ποιο λόγο βρίσκονταν εντός της εστίας και του πανεπιστημιακού ασύλου και αρνούμενοι να μας πουν τι ακριβώς επρόκειτο να κάνουν. Ταυτόχρονα υπήρχε κλούβα των ΜΑΤ και 3 περιπολικά έξω απ’ την είσοδο του κτιρίου, ενώ στο τέλος όταν τελείωσαν την υποτιθέμενη «έρευνά» τους –στην οποία θα αναφερθούμε παρακάτω- εμφανίστηκαν 30 ασφαλίτες που παρέμειναν για
κάποια ώρα μαζί με τους υπόλοιπους μπάτσους και τους εισαγγελείς στον χώρο των εστιών και μετά κατευθύνθηκαν στην ΦΕΕΜΠ (φοιτητική εστία ΕΜΠ) για να συνεχίσουν το έργο τους…  Ο δε πρύτανης παραδέχτηκε πως έδωσε άδεια να γίνει άρση του ασύλου μετά από εισαγγελική εντολή για διερεύνηση κλοπής που έγινε τα ξημερώματα στο ATM που βρίσκεται στη φιλοσοφική σχολή, χωρίς βέβαια να «ξέρει αν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι συνδέεται η εστία με το γεγονός, ούτε αν θα ανοιχθούν δωμάτια οικότροφων και με ποιο κριτήριο»!
Η όλη επιχείρηση από την αρχή της μέχρι το τέλος δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας πως πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια εφαρμογής της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, πρόβας του νέου καθεστώτος στις σχολές και στις εστίες και επίδειξης δύναμης από πλευράς κράτους. Ήταν προφανέστατο πως δεν έψαχναν και δεν επρόκειτο να βρουν κανέναν ληστή! Δεν υπήρχε κανένα στοιχείο ότι ο κλέφτης είχε μπει στην εστία, ενώ ανοίχτηκαν τυφλά όλα τα δωμάτια της εστίας που αυτή τη στιγμή δεν κατοικούνταν από φοιτητές σύμφωνα με τις λίστες του διευθυντή και όχι όσα δωμάτια θεωρούνταν ύποπτα από την αστυνομία ή κάτι τέτοιο, ακριβώς γιατί δεν υπήρχαν. Μόλις ο θίασος τελείωσε την γελοία περιοδεία του στα άδεια δωμάτια της ΦΕΠΑ συνέχισε τις παραστάσεις του στο άλλο «άσυλο παρανομίας», στις εστίες του Πολυτεχνείου. Βέβαια, εκεί πήγε ένα βήμα παραπέρα ανοίγοντας επιπλέον και δωμάτια αιώνιων φοιτητών συλλαμβάνοντας 2 φοιτητές απ’ το εξωτερικό που είχε λήξει η άδει παραμονής τους και σταματώντας την έρευνα για την περιβόητη κλοπή πριν καν δουν όλα τα δωμάτια που τους είχε ετοιμάσει σε λίστα ο διευθυντής της εστίας! Άλλωστε τη δουλεία τους την είχαν ήδη κάνει.
Παρά τα κωμικοτραγικά στοιχεία, το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τόσο το σύλλογό μας όσο και συνολικά το φοιτητικό κίνημα. Είναι συνέχεια της εισβολής στη σχολή της ΑΣΟΕΕ όπου μπήκαν σε φοιτητικά – πολιτικά στέκια, κατάσχοντας τον αυτοσχέδιο ραδιοφωνικό σταθμό 98fm και βάζοντας μόνιμα ΜΑΤ έξω απ’ τη σχολή, της εισβολής στην κατειλημμένη πρυτανεία του ΑΠΘ από απεργούς εργολαβικούς υπαλλήλους συλλαμβάνοντας 11 άτομα, σειρά άλλων εισβολών και συλλήψεων αγωνιστών σε πανεπιστημιακούς χώρους και καταλήψεις – αυτοοργανωμένους χώρους. Είναι κομμάτι της κυβερνητικής προσπάθειας να καταργήσει στην πράξη αλλά και στην συνείδηση της κοινωνίας την έννοια του ασύλου, ώστε να καταστείλει ανεμπόδιστα μέχρι και να ποινικοποιήσει οποιαδήποτε μορφή αντίστασης και πάλης του φοιτητικού κινήματος. Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι χώρος  πολιτικοποίησης και οργάνωσης ιστορικών αγώνων της νεολαίας με παλλαϊκό χαρακτήρα και γι αυτό θα πρέπει όλοι να το υπερασπιστούμε και να κρατήσουμε την αστυνομία και την κρατική καταστολή έξω από τους χώρους και τις δράσεις μας. Καταγγέλλουμε τη στάση του πρύτανη και της διεύθυνσης που έπαιξαν το δικό τους θεσμικό ρόλο σε αυτό το φιάσκο και καλούμε όλο το σύλλογο να στήσει αναχώματα ενάντια στην αστυνομοκρατία που προσπαθούν να επιβάλλουν μέσα στις σχολές και τις εστίες, ώστε να τις αποστειρώσουν από κάθε κινηματική διαδικασία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: