Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013


ΦΟΙΤΗΤΕΣ – ΕΡΓΑΤΙΑ, ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ!

Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής αναδιάρθωσης η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέσα στη νεκρή περίοδο της εξεταστικής το περίφημο «σχέδιο Αθηνά» που αφορά το κλείσιμο 94 τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ και τη μετακίνηση άλλων 55 σε άλλες πόλεις. Στόχος του σχεδίου είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς, στις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι ο εξορθολογισμός του χρέους. Έτσι, με το σχέδιο αυτό μειώνονται οι θέσεις των εισακτέων σε κάθε σχολή, με παράλληλη μείωση των αποφοίτων (βλέπε διαγραφή «αιώνιων φοιτητών» και διαγραφή των φοιτητών στα ν+2), ενώ σπάνε τα προγράμματα σπουδών διευκολύνοντας τη σύσταση τριών κύκλων σπουδών (βασικός – bachelotmaster). Αυτό σε συνδυασμό με την κατάργηση του ενιαίου πτυχίου και την αντικατάστασή του από ατομικούς φακέλους προσόντων, έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή φοιτητών διαφορετικών ταχυτήτων και (συνεπώς) εργαζομένων διαφορετικών εργασιακών δικαιωμάτων. Δημιουργείται, λοιπόν, ένα νέο μοντέλο εργαζομένου, ευέλικτου, υποχρεωμένου σε μια δια βίου εξειδίκευση, πειθήνιου, μα πάνω από όλα φθηνού και εξατομικευμένου, καθώς αδυνατεί να διεκδικήσει συλλογικά τα εργασιακά του δικαιώματα. Επιπλέον, με το «σχέδιο Αθηνα» περικόπτεται η κρατική χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, η οποία μάλιστα θα εξαρτάται πλέον από την αξιολόγησή τους.
Αντίστοιχα, όσον αφορά τα εργασιακά ζητήματα, μαζί με την περικοπή μισθών και συντάξεων και την ανεργία να ανέρχεται στο 25% και στο 60% για τους νέους, η κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση 42 κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και στην αντικατάστασή τους από ατομικές (στον ιδιωτικό τομέα έχει εφαρμοστεί ήδη από πέρυσι). Επιβάλλει με τον τρόπο αυτό τον ατομικό δρόμο στους εργαζομένους μακριά από κάθε είδους συλλογικό αγώνα, αφήνοντάς τους έρμαια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και αναπτύσσοντας ανάμεσά τους κανιβαλιστικές τάσεις. Ό,τι κατάφεραν οι εργαζόμενοι μέσα από συλλογικούς και πολύχρονους αγώνες να κατακτήσουν τους αφαιρείται με πρόσχημα την κρίση, την οποία δε δημιούργησαν οι ίδιοι, αλλά αποτελεί δομικό στοιχείο του καπιταλιστικού συστήματος.
Παράλληλα, το κράτος έχει βάλει μπροστά μια πρωτόγνωρη φυσική και ιδεολογική καταστόλη, που στόχο έχει τη φίμωση κάθε φωνής που προσπαθεί να αντιδράσει. Η επίθεση ενάντια στις καταλήψεις και τους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, η επίταξη των απεργών στα ΜΜΜ και η προσπάθεια νεκρανάστασης του αντιδραστικού απεργιακού νόμου που ίσχυε το 1979, η επίθεση από τα ΜΑΤ σε αγρότες και σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, καθώς και η δημοσίευση στα ΜΜΕ των φωτογραφιών των βασανισμένων από την αστυνομία συλληφθέντων της Κοζάνης έχουν απόλυτο στόχο να μας τρομοκρατήσουν και να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν πρόκειται να μπει εμπόδιο στο δρόμο τους.

ΔΕ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ! ΑΣ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!!!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ 

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 19\ 2 ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ ΤΗΣ 

Α’ ΦΕΠΑ ΣΤΙΣ 8.30μ.μ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: