Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Κάλεσμα για συντονισμό φοιτητών και εστιακών

Κάλεσμα για συντονισμό φοιτητικών και εστιακών συλλόγων.
                Η καινούρια ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε με κάποιες σχολές ανοιχτές και κάποιες άλλες κλειστές. Κλειστές λόγω της απεργίας των διοικητικών και του παράλληλου αγώνα των φοιτητών με μέσο πάλης τους την κατάληψη. Και τώρα που η φοιτητική μέριμνα (σίτιση – στέγαση- συγγράμματα) είναι
απαραίτητη περισσότερο από ποτέ, καθώς γίνεται όλο και πιο δύσκολο για παιδιά από φτωχότερες οικογένειες να σπουδάσουν, τώρα το κράτος δείχνει το αληθινό του πρόσωπο εντείνοντας τους ταξικούς φραγμούς με δίδακτρα για τις σπουδές και ελλείψεις στη στέγαση.
                Συγκεκριμένα, όσον αφορά το κομμάτι της στέγασης δεν είναι δύσκολο να παρατηρήσει κανείς ότι το ποσοστό των φοιτητών που βρίσκουν δωμάτιο σε εστίες είναι πολύ μικρό σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των φοιτητών στα ιδρύματα της χώρας. Ας δούμε το παράδειγμα της Αθήνας. Από τα 9 ιδρύματα μόνο τα 3 διαθέτουν φοιτητική εστία. Μέχρι τώρα η ΦΕΑ και ΦΕΕΜΠ φιλοξενούσαν φοιτητές από όλες τις σχολές, πράγμα που σταμάτησε με το νόμο Διαμαντοπούλου και το πέρασμα των εστιών στα ιδρύματα. Έτσι, οι φοιτητές των ΠΑΠΕΙ, Πάντειο, Χαροκόπειο, Γεωπονική, ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά είναι από τους «τυχερούς» που δεν έχουν καν δικαίωμα στη στέγαση. Συγκεκριμένα, το Καποδιστριακό έχει τη ΦΕΠΑ, το ΕΜΠ έχει τη ΝΕΕΜΠ και η ΑΣΟΕΕ τη ΦΕΑ και το κτίριο της Δροσοπούλου. Το αποτέλεσμα ήταν παιδιά με χαμηλά εισοδήματα να γυρίζουν στο σπίτι τους αφού δεν υπήρχε καμία θέση γι’ αυτούς στις παραπάνω εστίες και παιδιά με μεγαλύτερα εισοδήματα να έχουν δωμάτιο σε εστία. Εξάλλου, στα υπάρχοντα κτίρια λόγω της ελλιπούς συντήρησης πολλά δωμάτια μένουν αναξιοποίητα αφού κρίνονται ακατάλληλα (βλ ΦΕΕΜΠ, Β’ ΦΕΠΑ). Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα με τις συνέπειες του νόμου Διαμαντοπούλου έρχεται από την Καλαμαριά, καθώς με το πέρασμα της εστίας στο ΠΑΜΑΚ μπήκε σε λειτουργία ένας αντιδραστικός εσωτερικός κανονισμός βασισμένος σε ακαδημαϊκά-ανταποδοτικά κριτήρια (ν+2, ενοίκια, αναλυτικές βαθμολογίες κλπ).
                Η παραπάνω πολιτική από μεριάς του κράτους δεν είναι καινούρια αλλά προωθείται χρόνια τώρα με στόχο να τεθεί η εκπαίδευση στα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Ήδη τομείς των πανεπιστημίων λειτουργούν με καθεστώς εργολαβίας, πράγμα που συνεπάγεται άθλιες συνθήκες εργασίας και κέρδη για ιδιώτες, όπως επίσης και παγίωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων κάνει δυσκολότερη τη λειτουργία τους και μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, της σίτισης και της στέγασης.
                Είναι πλέον κάτι παραπάνω από αναγκαίο να δοθεί άμεση και μαζική απάντηση από το φοιτητικό κίνημα στις αλλαγές που προωθούνται για να προσαρμοστεί η εκπαίδευση στις ανάγκες της αγοράς. Εμείς θεωρούμε αναγκαία τη σύσταση ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης για όλες τις εστίες ανεξάρτητα από τα πανεπιστήμια, που θα εξασφαλίζει εστία για όλους τους φοιτητές που το έχουν πραγματικά ανάγκη σύμφωνα με κοινωνικά – οικονομικά και όχι ανταποδοτικά κριτήρια. Δε βλέπουμε σαν λύση τα επιδόματα ενοικίου και τις ενοικιάσεις δωματίων σε ξενοδοχεία, αφού προωθούν τον ατομικό δρόμο, κρατούν τους φοιτητές έξω από συλλογικές διαδικασίες και είναι δύσκολο να ελεγχθεί η διαδικασία με τον οποίο αυτό γίνεται. Άλλωστε, οι συνθήκες στα ξενοδοχεία είναι άθλιες (βλ απομάκρυνση των φοιτητών στις διακοπές και εκ νέου αίτηση για στέγαση). Η λύση που προτείνουμε ως αποτελεσματικότερη, είναι τα χρήματα να διατίθενται για την κατασκευή νέων εστιών, τη διαμόρφωση υπαρχόντων κτιρίων της περιουσίας των πανεπιστημίων, τα οποία μένουν ανεκμετάλλευτα, σε εστίες και τη συντήρησή τους. Διεκδικούμε, λοιπόν, οι υπάρχουσες εστίες να χρησιμοποιούνται για φοιτητές από όλα τα ιδρύματα με ενιαίες λίστες, δηλαδή όλοι οι φοιτητές που έχουν ανάγκη στέγασης να κάνουν αίτηση σε έναν φορέα και να εξετάζονται από μία εφορεία.
Στόχος μας είναι να γίνει ένας συντονισμός μεταξύ εστιακών και άλλων φοιτητικών συλλόγων, όπου θα εξετάσουμε τις ανάγκες μας και τα μέσα που διαθέτουμε για να τις καλύψουμε. Έτσι, έχουμε βάλει ένα πρώτο ραντεβού την Τρίτη 19 Νοέμβρη στη ΦΕΑ στις 6:00 μμ.
Τη στιγμή που μας τα παίρνουν όλα, εμείς θα διεκδικήσουμε τα πάντα.


Σχήματα εστιών Αθήνας (Granma – ΑΝ.ΑΡ.ΠΑ., ΑΡ.Ε.Π.-εαακ, ΑΡ.Α.Χ.Ν.ΕΣ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: