Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Να αλλάξεις τον κόσμο, φίλε Σάντσο, δεν είναι τρέλα ούτε ουτοπία. Είναι δικαιοσύνη…


Όλοι γνωρίζουμε ότι σε καιρούς οικονομικής κρίσης αυξάνονται οι ανάγκες των παιδιών για στέγαση, ώστε να μπορούν να σπουδάσουν αξιοπρεπώς και να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη φοίτησή τους λόγω οικονομικών δυσκολιών. Ο Σύλλογός μας, λοιπόν, (με πρόταση που κατέθεσε στη Γενική Συνέλευση η Granma – Ανεξάρτητη Αριστερή Παρέμβαση στη ΦΕΠΑ) προχώρησε τον Φεβρουάριο σε μια σειρά κινητοποιήσεων, με στόχο να δοθούν στους φοιτητές τα δωμάτια του έκτου ορόφου της Α’ ΦΕΠΑ.

Τα δωμάτια αυτά ήταν στη δικαιοδοσία του Ε.Κ.Π.Α., το οποίο προτιμούσε να τα νοικιάζει σε διδάκτορες, διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς από το εξωτερικό, που έρχονται μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην Ελλάδα. Το Πανεπιστήμιο χρησιμοποιούσε ουσιαστικά  την εστία σαν μια μικρή επιχείρηση από την οποία αντλούσε κέρδη νοικιάζοντας «ξενοδοχειακά» δωμάτια.
Παρά τις απειλές του Πανεπιστημίου εμείς δε μασήσαμε. Ο σύλλογός μας διεξήγαγε ένα διεκδικητικό αγώνα και νίκησε. Με μέσο τις γενικές συνελεύσεις και με όπλο την κατάληψη, δώσαμε ένα ισχυρό μήνυμα στο Πανεπιστήμιο: Πάνω από όλα οι ανάγκες των φοιτητών – Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στην εστία!  
Τα δωμάτια, αυτή τη στιγμή, κατοικούνται από φοιτητές που είχαν κάνει αίτηση και θα έπαιρναν μια θέση στην εστία (με σειρά πρτοτεραιότητας σύμφωνα με την επίσημη κατάταξη της εφορίας), όταν θα βρίσκονταν κενά δωμάτια. Παρ’ όλα αυτά, το Πανεπιστήμιο αρνείται να καταγράψει στις επίσημες λίστες της εστίας τους φοιτητές αυτούς ως οικοτρόφους. Με τον τρόπο αυτό, ασκεί τρομοκρατία και δημιουργεί ένα καθεστώς αβέβαιο για την παραμονή ή όχι αυτών των φοιτητών στο έκτο όροφο.
Ως Granma - Ανεξάρτητη Αριστερή Παρέμβαση στη ΦΕΠΑ αναγνωρίζουμε τους φοιτητές του έκτου ορόφου ως οικοτρόφους και τα δωμάτια αυτά ως αναπόσπαστο μέρος της εστίας, τα οποία από εδώ και μπρος θα ανήκουν σε φοιτητές και δε θα νοικιάζονται από το Πανεπιστήμιο. Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι το ΕΚΠΑ θα νομιμοποιήσει κάποτε την κατοχή του έκτου ορόφου από οικοτρόφους, όπως άλλωστε ποτέ δεν αναγνώρισε τη χρήση κι άλλων χώρων της εστίας από φοιτητές (όπως ο ημιώροφος, το αναγνωστήριο, το Μαύρο Κουτί, το «π», τη βιβλιοθήκη του δεύτερου ορόφου κλπ.).
Η Granma-ΑΝ.ΑΡ.ΠΑ. υπερασπίζεται την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης να δοθεί ο έκτος όροφος στους φοιτητές και το δικαίωμα όλων των φοιτητών για δημόσια και δωρεάν στέγαση. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους φοιτητές της εστίας σε:
Κινητοποίηση στα γραφεία της διεύθυνσης της εστίας την Παρασκευή 9 Μαϊου στις 9:00, με αίτημα την προσθήκη των φοιτητών του έκτου ορόφου στις επίσημες λίστες της ΦΕΠΑ.
ΔΕΝ ΣΚΥΒΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ!
Ακόμα και αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι αγώνες στις μέρες μας δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα και δεν πρόκειται να αλλάξουν κάτι, εμείς αποδεικνύουμε ότι, όταν ενωμένοι διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμα μας σε μια αξιοπρεπή ζωή, τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει.
Συνεχίζουμε τον αγώνα για  την ανέγερση νέων εστιών με δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα και την υπεράσπιση του δικαιώματος όλων των φοιτητών στη μόρφωση. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και αποφασίζουμε εμείς για όσα μας αφορούν. Προχωράμε με γνώμονα το δίκαιο των αναγκών μας και στόχο την κατάκτηση του αυτονόητου: μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: