Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Αγαπάει ο θεός τον κλέφτη…αλλά αγαπάει και το νοικοκύρη!

Αγαπάει ο θεός τον κλέφτη…αλλά αγαπάει και το νοικοκύρη!
Η διεύθυνση ξέροντας πολύ καλά ότι έχει απέναντι της έναν μαχητικό σύλλογο με συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και κατακτήσεις, συνδιαλέγεται και συμμαχεί με την παράταξη των Ανεξάρτητων Οικοτρόφων που ήδη έχουν δείξει την προθυμία τους να συναινέσουν σε αποφάσεις του πανεπιστημίου ακόμη κι αν αυτές αντιβαίνουν στα συμφέροντα του συλλόγου (θα αναφερθούμε παρακάτω πιο αναλυτικά) και ονειρεύονται ένα σύλλογο πελατειακών σχέσεων που θα δίνει δύναμη και θα εξυπηρετεί τα ατομικά συμφέροντα λίγων και εκλεκτών, αλλά θα είναι αδύναμος και ανήμπορος να υπερασπιστεί τα πραγματικά συμφέροντα του συνόλου των οικοτρόφων. Μετά από σειρά συκοφαντιών -ειδικά την περίοδο της κατάληψης- έφτασε στο ξεδιάντροπο σημείο να χρησιμοποιεί κάθε αθέμιτο μέσο προκειμένου να κρατήσει τον «αρχηγό» τους στην εστία.

Αναφερόμαστε στο συγκεκριμένο ζήτημα, όχι σε προσωπικό επίπεδο, αλλά σε καθαρά πολιτικό, γιατί η στάση της διεύθυνσης απέναντι τού είναι σκανδαλώδης και το ζήτημα πρέπει να γνωστοποιηθεί και να καταδικαστεί από όλο το σύλλογο. Το χρονικό εν συντομία έχει ως εξής:
  • Στην απογραφή των οικοτρόφων της εστίας, στην αρχή της χρονιάς, που έγινε μετά από απόφαση Γ.Σ., ο Ι.Μαντάς την πρώτη μέρα της διαδικασίας ήρθε πρωί πρωί και απογράφηκε μόνος του -χωρίς να είναι παρόντα τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής- δηλώνοντας ημερομηνία εισδοχής στη σχολή 2010! Ενώ η πραγματική ημερομηνία είναι το 2007, η οποία κι εν τέλει καταγράφηκε στις λίστες μετά από τυχαία παρατήρηση και παραδοχή του ίδιου ότι: «Δεν το πρόσεξε». Αυτή τη στιγμή λοιπόν βρίσκεται στο 7ο έτος φοίτησής του (μετά από διακοπή σπουδών ενός εξαμήνου) και για να παραμείνει στην εστία δικαιούται να κάνει αίτηση για παράταση, όπως και έκανε.
  • Βέβαια, η αίτηση αυτή δεν εμφανίστηκε ποτέ στην εφορεία που συγκαλέστηκε στης 8/5/14 με θέμα την εξέταση των παρατάσεων κι ενώ ο ίδιος ήταν παρών, κρατώντας χειρόγραφες σημειώσεις για το ποιοι πήραν παράταση και ποίοι όχι, δεν έκανε καμία νύξη ότι έλειπε η δική του. Ήταν η μοναδική που «τυχαία» ξεχάστηκε να μπει στη λίστα των παρατάσεων ανάμεσα στις υπόλοιπες 35 αιτήσεις, που όντως εξετάστηκαν εκείνη την ημέρα. Εξετάστηκαν σύμφωνα με απόφαση που είχαμε πάρει σε προηγούμενη Γ.Σ., να εγκριθούν όλες οι παρατάσεις εκτός κι αν κάποιες ξεπερνούν το οικονομικό πλαφόν εισδοχής στην εστία, όπου και απορρίφθηκαν δύο αιτήσεις εξαιτίας του πλαφόν.

Όσον αφορά στο πλαφόν, όπως άλλωστε οι περισσότεροι γνωρίζουν, η επιβολή του είναι εδώ και χρόνια κατάκτηση του συλλόγου μας έτσι ώστε να μετριάσει ως ένα βαθμό αδικίες που προκύπτουν από τον εσωτερικό κανονισμό της εστίας (75% μείωση σε μισθωτούς, a priori προτεραιότητα στους πολύτεκνους και πολύ μικρά ποσοστά σε παλαιών ετών, ομογενείς, αλλοδαπούς και μεταπτυχιακούς). Το ύψος αυτού του πλαφόν, ορίζεται κάθε χρόνο εκ νέου από την εφορία, με φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια βάσει της γενικότερης οικονομικής κατάστασης. Φέτος συγκεκριμένα, προτάθηκε από τον διευθυντή να ενσωματώσουμε το οικονομικό πλαφόν για τη χορήγηση επιδομάτων στέγασης των φοιτητών σύμφωνα με την  ΚΥΑ 2/19525/0026 (ΦΕΚ 393/21-2-2013, τ. Α’), που ορίζεται στα 30.000 ευρώ συνολικό ετήσιο εισόδημα με ένα τέκνο προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο τέκνο, το οποίο υπερψηφίστηκε και από όλα τα μέλη της εφορίας και τις τρεις παρατάξεις του συλλόγου μας.

Ø Στην τριμελή επιτροπή στις 22/5/14, η οποία καλέστηκε για εξέταση αιτήσεων αλλαγής δωματίων, αναφέρθηκε στο τέλος της διαδικασίας φευγαλέα και προφορικά από το διευθυντή (κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν) ότι υπάρχει η αίτηση παράτασης του συγκεκριμένου ατόμου και ότι εγκρίνεται! Η αίτηση δε δεν είχε καν κατατεθεί στην επιτροπή και άρα δεν είχε μπει στη λίστα με βάση τα εισοδήματα όπως όλες οι υπόλοιπες. Μετά από φασαρία ήρθε επιτέλους η αίτηση, η οποία δεν είχε απολύτως κανένα δικαιολογητικό, ούτε καν τη φορολογική δήλωση, ενώ ο ίδιος ο Ι.Μαντάς σε προηγούμενη εφορία είχε προτείνει να προσκομίζονται όλα τα δικαιολογητικά μαζί με την αίτηση παράτασης απ την αρχή. Ο διευθυντής συνέχισε το θέατρο του παραλόγου λέγοντας την κορυφαία ατάκα «Ας την πάρει την παράταση για να μην τσακώνεστε». Οι αλχημείες του κ.Ζιάκα δεν κατάφεραν το σκοπό τους, αφού ήταν οφθαλμοφανής η ειδική μεταχείριση και η αδικία που γινόταν, όπως επισήμανε και η ίδια η πρόεδρος κι έτσι το ζήτημα μετατέθηκε σε επόμενη τριμελή επιτροπή, έτσι ώστε να έχουν προσκομιστεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα και να εξεταστεί κανονικά όπως και οι υπόλοιπες αιτήσεις.
Προφανώς, το ζήτημα δεν είναι αν θα μείνει ή θα φύγει το συγκεκριμένο άτομο από την εστία και ίσα ίσα αν το δικαιούται να μείνει, γιατί εξάλλου ύστερα από παρέμβαση της Granma μέσα στο σύλλογο έχει επιβληθεί η παράταση παραμονής οικοτρόφων στην εστία που δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους πέρα από τα ν+2 έτη. Το βασικό πρόβλημα στην όλη υπόθεση  είναι ο χειρισμός από την πλευρά της διεύθυνσης. Τόσες παραλείψεις, λάθη και άγνοια ότι πρέπει να προσκομιστούν τα δικαιολογητικά, είναι τυχαία;
 Με βάση τη λογική, τέτοιου είδους συμπεριφορές υποκρύπτουν δόλο. Αν όντως δικαιούται αυτή την παράταση γιατί να συμβούν όλα αυτά και ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετούνται; Σίγουρα απ’ τη μια υπάρχει το άμεσο υλικό συμφέρον του να κρατήσει το δωμάτιο στην εστία και από την άλλη ένας διευθυντής και κατ’ επέκταση ένα πανεπιστήμιο «ήσυχο» ότι θα κρατήσουν τους πολιτικούς τους συμμάχους εδώ μέσα. Λέγοντας συμμάχους, εννοούμε τους Ανεξάρτητους Οικοτρόφους οι οποίοι πλασάρουν συνεχώς την παράταξή τους ως ανεξάρτητη από πολιτικές τοποθετήσεις, λένε πως ασχολούνται μόνο με  ζητήματα της εστίας, χωρίς να έχουν εκθέσει βέβαια ποτέ συγκεκριμένες θέσεις στις Γ.Σ. του συλλόγου. Οι μόνες τους δράσεις «για την εστία και τους οικοτρόφους της» ήταν να στήσουν ένα μαγαζί υποσχέσεων και ανταμοιβών εκμεταλλευόμενοι την παρουσία τους στις διαδικασίες της εφορίας, όπου δεν έχουν καν δικαίωμα ψήφου, να παίζουν το ρόλο του νταβατζή στο πλευρό του διευθυντή λέγοντας σε άτομα που είχαν κάνει αίτηση για δεύτερη παράταση να φύγουν, ενώ δεν είχε καν εξεταστεί η αίτησή τους από την εφορία και να αντιπαλεύουν την κατάληψη ψηφίζοντας λευκό σε όλες τις συνελεύσεις, μη έχοντας φυσική παρουσία στην κατάληψη, παρά μόνο μια μέρα για να στήσουν ολόκληρο σκηνικό συκοφαντώντας τη Granma, έτσι ώστε να έχουν πάτημα για να δικαιολογούν την ανυπαρξία τους σε επίπεδο πολιτικού λόγου. Στις εφορίες όμως, έχουν κάθε φορά να καταθέσουν απόψεις σε ότι ζήτημα τίθεται, με αποκορύφωμα, διαδικασία όπου έγινε παράσταση διαμαρτυρίας προκειμένου να περαστούν στις λίστες ως οικότροφοι τα παιδιά του 6ου. Εκεί λοιπόν, η τοποθέτηση των Α.Ο. ήταν: «Εμείς διαφωνούμε να περαστούν τα παιδιά αν πρώτα δεν είναι απόφαση της Συγκλήτου».
 Είναι ξεκάθαρες οι πολιτικές τους πρακτικές και ο ρόλος που θέλουν να παίξουν εδώ μέσα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα, ή μάλλον καλύτερα να είναι σε θέση να τα εξυπηρετήσουν, γιατί αυτή τη στιγμή δεν μπορούν. Γνωρίζουν πως ο  μόνος τρόπος για να τα καταφέρουν -και αυτό επιδιώκουν- είναι να καλλιεργήσουν τη λογική του ατομικού δρόμου, της συναίνεσης με τη νομιμότητα του πανεπιστημίου και της κυβέρνησης, τη λογική της ανάθεσης, του «απολιτίκ» και της λαμογιάς, να αποσυνθέσουν τις συλλογικές διαδικασίες που είναι και οι μόνες που μπορεί να διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια και το δίκιο των αναγκών μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: