Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

ΤΑ ΚΕΛΙΑ ΥΨΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Πάνω από 4.000 κρατούμενοι σε όλες τις φυλακές της χώρας για οχτώ συνεχόμενες μέρες, μέχρι και χτες, βρίσκονταν σε απεργία πείνας απαιτώντας να αποσυρθεί αμέσως το φασιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές τύπου Γ΄, αυτή την ελληνική εκδοχή του Γκουαντάναμο.

Οι ειδικές συνθήκες κράτησης που θα εφαρμοστούν για όσους εγκλείονται σ’ αυτές τις φυλακές απομόνωσης θα φτιάξουν «μια φυλακή μέσα στη φυλακή», καθώς προβλέπουν καθολική στέρηση του δικαιώματος χορήγησης αδειών, καθολική στέρηση του δικαιώματος των μεροκάματων (μέσω των οποίων η ποινή μειωνόταν μέχρι τώρα), αύξηση του χρόνου για την αποφυλάκιση όσων έχουν καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, απομόνωση από το συγγενικό και κοινωνικό περίγυρο με τη στέρηση-περιορισμό της τηλεφωνικής και δια ζώσης επικοινωνίας, βραχιολάκια-συστήματα γεωεντοπισμού και άλλα.

Αυτές οι ρυθμίσεις θα ορίσουν μια ειδική-εξαιρετική και άνιση μεταχείριση των πολιτικών κρατουμένων και όσων χαρακτηρίζονται επικίνδυνοι, ώστε η διαβίωση τους μέσα στη φυλακή να συνιστά βασανιστήριο. Αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει στόχο μόνο την απομόνωση των «επικίνδυνων» κρατουμένων, τη φίμωση των πολιτικών κρατουμένων, αλλά και τη συστηματική σωματική και πνευματική τους εξόντωση μέσα στα ειδικά κελιά. Εν ολίγοις, έχει στόχο να «συντρίψει τον εσωτερικό εχθρό», αλλά και ό, τι αυτός συμβολίζει: την αλληλεγγύη, την σύγκρουση μέσα από κοινωνικές διεργασίες, την επαναστατική προοπτική. Στόχο έχει επιπλέον να δημιουργήσει ένα φόβητρο για την αγωνιζόμενη κοινωνία και να στείλει ένα καθαρό τρομομήνυμα. Όποιος τολμά να αντιστέκεται τον περιμένει ένα κολαστήριο, που όταν μπαίνει σε αυτό «θα αφήνει έξω» κάθε ελπίδα.

Τα αιτήματα των αγωνιζόμενων κρατουμένων που ζητούν ικανοποίηση είναι τα εξής:
  •  Απόσυρση του φασιστικού νομοσχεδίου για τις φυλακές τύπου Γ΄. Λέμε όχι στο ελληνικό ΓΚΟΥΝΤΑΝΑΜΟ, σε μια μία φυλακή μέσα στη φυλακή, χωρίς άδειες, χωρίς επισκεπτήριο, χωρίς αύριο…
  •  Οι άδειες και οι αναστολές να αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα όλων των κρατουμένων. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ο κρατούμενος δικάζεται και τιμωρείται κάθε μέρα. Ενώ ο νόμος λέει ότι ο καθένας που έχει συμπληρώσει το 1/5 και τα 3/5 της ποινής του μπορεί να πάρει άδεια και αναστολή, παρόλ’ αυτά οι κρατούμενοι περνούν ξανά και ξανά από την ιερά εξέταση των εισαγγελέων οι οποίοι χωρίς κανένα λόγο ή ενεργό πειθαρχικό απορρίπτουν τις αιτήσεις τη μία μετά την άλλη. Έτσι δημιουργούν κρατούμενους χωρίς ελπίδα και αναπαράγουν την εγκληματικότητα.
  •  Να εφαρμοστεί η ΙΣΟΝΟΜΙΑ για όλους. Όλοι οι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί με τιμή ισόβιας κάθειρξης για ναρκωτικά (αφού η αστυνομία φρόντισε να τους παρουσιάσει από εξαρτημένους χρήστες ως δήθεν μεγαλέμπορους) με βάση τον παλιό νόμο 3459/2006, να έχουν τη δυνατότητα να ξαναδικαστούν με τον νέο νόμο και τις ευεργετικές του διατάξεις για τους χρήστες (4139/2013).
  •  Να εφαρμοστεί το δικαίωμα της συζυγικής επίσκεψης. Στη φυλακή σου στερούν την ελευθερία. Όμως στις ελληνικές φυλακές σου στερούν ακόμα και το χαμόγελο της ανθρώπινης επικοινωνίας και επαφής με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ισχύουν οι συζυγικές επισκέψεις και μόνο στην Ελλάδα ο κρατούμενος στερείται την ανθρώπινη επικοινωνία.
  •  Να σταματήσει τώρα η διαρκής ομηρία των απελάσεων. Εκατοντάδες μετανάστες κρατούμενοι ενώ έχει λήξει η ποινή τους παραμένουν φυλακισμένοι λόγω της γραφειοκρατίας των πρεσβειών. Απαιτούμε την αποφυλάκιση αυτών των κρατουμένων.



ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ








Δεν υπάρχουν σχόλια: