Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΌΤΑΝ ΤΟ ΕΚΠΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ....ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ!

Η οικολογία είναι πολύ της μόδας στις μέρες μας! Ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται ως πρόσχημα προκειμένου οι αρχές (κυβερνήσεις, δήμοι, πανεπιστημία) να στέλνουν πακέτα χρημάτων στους προνομιούχους τους. Κάπως έτσι, λοιπόν, παρουσιάζεται και το ΕΚΠΑ να κάνει «έργα» στην πανεπιστημιούπολη και να εφαρμόζει προγράμματα «εξοικονόμησης ενέργειας» στην εστία μας. Τι συμβαίνει, όμως, στην πραγματικότητα;
    Για όσους δεν το έχουν παρατηρήσει, ήδη από πέρυσι άρχισε να μπαζώνεται το κομμάτι του δάσους μεταξύ της Γ’ Φ.Ε.Π.Α. και του κολυμβητηρίου. Φέτος, εργαζόμενοι (και σε λίγο καιρό απολυμένοι) του πανεπιστημίου αποκάλυψαν ότι όλη αυτή η διαδικασία ξεκίνησε από τον κ. Φώτη Χαλκίδη (υπεύθυνο της φύλαξης στην Πανεπιστημιούπολη) προκειμένου να βγάλει μίζες με το φορτηγό του μεταφέροντας χώμα από το Σκοπευτήριο. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα δέντρα έχουν ήδη αρχίσει να ξερένονται λόγω ασφυξίας, ενώ το ΕΚΠΑ τηρεί σιωπή ιχθύος για το «έργο» που λαμβάνει χώρα με τις ευλογίες και τις χρηματοδοτήσεις του.
    Για εμάς, η πολιτική που ακολουθεί το ΕΚΠΑ έχει διπλή σημασία. Αφενός, συντελεί «έργο» και με αυτό τον τρόπο βοηθά στο να κινηθεί η οικονομία και να έρθει η «ανάπτυξη», ανεξαρτήτως αν εν τέλει «αναπτύσσονται» μόνο οι τσέπες του κ. Χαλκίδη. Αφετέρου, το Πανεπιστήμιο με αυτό το μπάζωμα πετυχαίνει να υποβαθμίσει τους δύο πιο σημαντικούς χώρους των Ιλισίων και της Καισαριανής:
  • Από τη μία, κάνει εσκαφές στο ιστορικό Σκοπευτήριο, που ο δήμος Καισαριανής εδώ και χρόνια προσπαθεί να ξεπουλήσει σε ιδιώτες, ώστε να σβήσει την ιστορική μνήμη των κατοίκων της περιοχής (το Σκοπευτήριο είναι ένα ζωντανό μνημείο του αγώνα των κομμουνιστών ενάντια στο φασισμό και στην κατοχή των Γερμανών και των Ελλήνων χουντικών, μνημείο του ταξικού αγώνα για την απελευθέρωση από την εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο). 
  • Από την άλλη, καταφέρνει να αποψιλώσει ένα μεγάλο μέρος της Πανπιστημιούπολης, το οποίο (όλως τυχαίως) συνορεύει και με την Ταξίλου! Τι ωραία θα ήταν, άραγε, αν ξεφύτρωνε από το πουθενά π.χ. ένα εμπορικό κέντρο, σε εκείνο το σημείο. Άλλωστε, μια ματιά στα τοπογραφικά σχέδια του ΕΚΠΑ επί Ολυμπιάδας είναι αρκετή για να δει κανείς τα μεγαλεπίβολα επιχειρηματικά σχέδια του πανεπιστημίου για το χώρο των εστιών.
    Παράλληλα, το Πανεπιστημίο αποφασίζει να εφαρμόσει για πρώτη φορά το πρόγραμμα «switch off», ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από τη Ε.Ε. και έχει ως στόχευση (και καλά) την εξοικονόμηση ενέργειας στις εστίες. Στην εποχή του facebook και του απόλυτου ναρκισσιμού, η Ε.Ε. ενισχύει τον ατομικό δρόμο και βάζει τους φοιτητές να ανταγωνίζονται μεταξύ τους (προωθώντας την ατομική επιβράβευση) σε έναν διαγωνισμό «selfie» φωτογραφιών, για την εξοικονόμηση ενέργειας.
    Αυτό που δε μας είπαν, βέβαια, είναι πόσα λεφτά κερδίζει το ΕΚΠΑ από τη διαφήμιση των χορηγών και ότι αποφάσισε να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα λίγο καιρό πριν αναλάβει την οικονομική διαχείριση των εστιών, με άλλα λόγια, λίγο καιρό πριν αρχίσει να πληρώνει τη ΔΕΗ στην εστία, επομένως στόχος του είναι να εξοικονομήσει χρηματα. Καλό θα ήταν, λοιπόν, το ΕΚΠΑ να φροντίσει πρώτα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των φοιτητών δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές στην εστία, όπως μόνωση, θέρμανση και ζεστό νερό, και μετά να δει από που μπορεί να «εξοικονομήσει ενέργεια» (=να γλιτώσει χρήματα).
    Τη στιγμή που οι εστίες μένουν ασυντήρητες και οι ανάγκες για στέγαση αυξάνονται όλο και περισσότερο, είναι τουλάχιστον γελοίο το ΕΚΠΑ να μας πουλάει φούμαρα για φιλο-περιβαλλοντικές πολιτικές. Άλλωστε, από τις ίδιες του τις πράξεις (βλ.μπάζωμα του Χαλκίδη) αποδεικνύεται ότι μόνος στοχος του επιχειρηματικού Πανεπιστημίου είναι το κέρδος.



ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΜΠΑΖΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΩΡΑ

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΗΘΕΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: