Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΔΕ ΓΕΝΝΙΕΣΑΙ, ΓΙΝΕΣΑΙ

Οι συνθήκες φτώχειας, πείνας, απόλυτης εξαθλίωσης, που επικρατούν στις χώρες, τις οποίες ο ανεπτυγμένος κόσμος έχει την πολυτέλεια να αποκαλεί «τριτοκοσμικές» γεννούν τα κύματα μεταναστών, οι οποίοι ξεριζωμένοι απ’ τον τόπο τους αναζητούν ένα καλύετρο αύριο. Η συγκέντρωση του εγχώριου κεφαλαίου στα χέρια λίγων αλλά και ο απόλυτος έλεγχος από τα ισχυρά κράτη μέσω ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων δημιουργούν χώρες κοινωνικά και οικονομικά κατεστραμμένες και απόλυτα ελεγχόμενες. Οι λαοί των χωρών αυτών ανήμποροι να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή στρέφονται προς τις δυτικές χώρες.
Όσοι καταφέρνουν να φύγουν απ’ τις χώρες τους και να περάσουν ζωντανοί στην Ευρώπη έχοντας αντιμετωπίσει τη συνοριοφυλακή και έχοντας αποφύγει τον πνιγμό από τους λαθρεμπόρους σύντομα αντιλαμβάνονται πως στην Ευρώπη-φρούριο δε θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες για μια αξιοπρεπή ζωή. Γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από το κεφάλαιο της χώρας, που τους «φιλοξενεί» πολύ πιο έντονα απ’ ότι η εγχώρια εργατική τάξη. Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης ως μια πόρτα για την Ευρώπη γίνεται χώρα υποδοχής των μεταναστευτικών κυμάτων κι ένας απ’ τους πρώτους τόπους εκμετάλλευσής τους.
Το κράτος έχει τη δύναμη να βάζει σε κάθε μετανάστη την ταμπέλα «παράνομος» εμποδίζοντάς τον έτσι να διεκδικήσει τα αυτονόητα εργασιακά και πολιτικά του δικαιώματα. Είναι συνεχές το κηνυγητό μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών όπως και οι δολοφονικές επιθέσεις εναντίον τους. Είναι τα εύκολα θύματα


κατά των οποίων οι μπάτσοι αυθαιρετούν χωρίς να τιμωρούνται. Οι αστυνομικές δυνάμεις ενισχύονται σ’ αυτό από τους παρακρατικούς μηχανισμούς και τις φασιστικές οργανώσεις. Στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν και ανήμποροι να απαιτήσουν κάτι παραπάνω εργάζονται με άθλιες συνθήκες (ανασφάλιστοι και με τους χαμηλότερους δυνατούς μισθούς). Το καθεστώς παρανομίας, το οποίο ανγκαστικά βιώνουν, μετατρέπεται σε καθεστώς δουλείας που υποβαθμίζει το βιωτικό τους επίπεδο, τους στιβάζει σε πλατείες και τους αναγκάζει να δέχονται το οτιδήποτε κάτω από το φόβο της απέλασης. Ενώ τα παιδιά τους στο ίδιο καθεστώς ανυπαρξίας δεν μπορούν να αποκτήσουν την απαραίτητη μόρφωση.
Καθημερινά δέχονται τη ρατσιστική αντιμετώπιση των ντόπιων πολιτών, την οποία καλλιεργεί η αστική τάξη παρουσιάζοντάς τους ως τους υπαίτιους των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Η ελληνική εργατική τάξη βλέπει αυτούς ως αιτία της ανεργίας και της εγκληματικότητας. Η εικόνα αυτή δημιουργείται από την αστική προπαγάνδα, που στοχεύει στον αποπροσανατολισμό των ντόποιων εργατών. Τους εμποδίζει να αναγνωρίσουν ως πραγματικό ένοχο το καπιταλιστικό σύστημα και τις κυβερνητικές πολιτικές που εξυπηρετώντας το κεφάλαιο οξύνουν την εκμετάλλευση τους. Αντίθετα τους ωθεί να βάλουν στο στόχαστρο τους μετανάστες οι οποίοι δεν είναι παρά θύματα του ίδιου συστήματος. Κομμάτι αυτής της προπαγάνδας είναι και η προβολή από τα ΜΜΕ των εθνικιστικών θέσεων του ΛΑΟΣ που ενισχύουν την ξενοφοβία και το ρατσισμό.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζεται ως «σωτήρας» των μεταναστών προτείνοντας ένα νομοσχέδιο που στην πραγματικότητα νομιμοποιεί ένα πολύ μικρό αριθμό από αυτούς. Οι προϋποθέσει που πρέπει να πληρεί κάποιος για να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια είναι πολύ αυστηρές (Απαιτούνται καθαρό ποινικό μητρώο, 3 συστατικές επιστολές από Έλληνες πολίτες και η επιτυχής εξέταση στο τεστ «Πόσο Έλληνας είσαι;». Οι μετανάστες που ζητούν ιθαγένεια πρέπει να έχουν συμπληρώσει 5 νόμιμα χρόνια στην Ελλάδα ενώ όσοι έροθυν από δω και πέρα θα παίρνουν την ιθαγένεια μετά το έβδομο. Τα παιδιά θα αποκτούν ιθαγένεια αν έχουν γεννηθεί εδώ και έχουν γονείς που ζουν πέντε χρόνια νόμιμα στην Ελλάδα ή αν έχουν φοιτήσει 6 χρόνια σε ελληνικό σχολείο) και αποκλείουν έτσι την πλειοψηφία των μεταναστών διαχωρίζοντάς τους έτσι σε «νόμιμους» και παράνομους και εντείνοντας ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των τελευταίων. Άρα αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι παρά μια πράξη εντυπωσιασμού, που αφήνει άλυτο το προβλημα. Λείπει η πραγματική βούληση εξεύρεσης λύσης, που θα ήταν η νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και το να τους παραχωρηθούν πλήρη εργασιακά και πολιτικά δικαιώματα.
Δηλωτικό στοιχείο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ είναι το γεγονός ότι έκανε πιο αυστηρές τις προϋποθέσεις για την παραχώρηση της ιθαγένειας ύστερα από την παρέμβση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Παράλληλα ακολουθώντας πιστά τις επιταγές τις ΕΕ η κυβέρνηση ενισχύει τον έλεγχο στη μετακίνηση των μεταναστών, συνεχίζοντας την πολιτική της ΝΔ που κλείνει τους μετανάστες σε στρατόπεδα-φυλακές τα οποία αποκαλεί κέντρα υποδοχής.

Για εμάς οι ανάγκες της εργατικής τάξης δεν καθορίζονται από την καταγωγή, τη γλώσσα, το χρώμα ή τη θρησκεία. Τα κομμάτια της κοινωνίας που υφίστανται την κεμετάλλευση έχουν κοινές ανάγκες, κοινά συμφέροντα και θα πρέπει και οι αγωνες τους να είναι κοινοί. Ο διαχωρισμός ανάμεσα σε ξένη και ντόπια εργατική τάξη είναι ουσιατικά ανύπαρκτος. Καλλιεργείται με σκοπό τον κατακερματισμό της εργατικής τάξης και την αποδυνάμωσή της. Απέναντι σ’ αυτούς που μας εμεταλλεύονται, που μικραίνουν τις ελπίδες μας για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους, που κλέβουν τα όνειρά μας, που χαράζουν σύνορα με αίμα πολεμάμε ενωμένοι μέχρι τη νίκη, για μια κοινωνία χωρίς ταξικούς διαχωρισμούς, χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όπου όλοι θα είμαστε ίσοι.
ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΠΑΤΡΙΔΑ
Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΓΙΔΑ
  • Άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών.
  • Χορήγηση κοινωνικού και πολιτικού ασύλου στους πρόσφυγες.
  • Ελεύθερη Μετακίνηση με όλα τα κοινωνικά, πολιτικά, εργασιακά δικαιώματα
  • Κατάργηση του Ευρωπαϊκού συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο
  • Κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης των μεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: