Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΕΜΠ

Το επόμενο διάστημα λήγει η σύμβαση για τη λειτουργία της Φοιτητικής Εστίας του ΕΜΠ, η οποία μετά από χρόνια υποχρηματοδότησης και υποβάβμισης οδηγείται σε οριστικό κλείσμο. Η σύμβαση υπογράφηκε το 1997 μεταξύ ΕΙΝ (Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας) και ΕΜΠ και καθόριζε ότι το ΕΙΝ αναλαμβάνει τη διαχείριση της εστίας, δηλαδή τη σίτιση των οικοτρόφων, τη μισθοδοσία των εργαζομένων και τη διανομή των κονδυλίων του Υπουργείου Παιδείας για τη στέγαση, ενώ η ιδιοκτησία του κτιρίου παραμένει στο Πολυτεχνείο. Αυτή τη στιγμή κανένας από τους δύο φορείς δεν προτίθεται να ανανεώσει τη σύμβαση, να αναλάβει τη διαχείριση του κτιρίου ή να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση για το αν θα συνεχίσει να λειτουργεί η εστία και με τι όρους. Η μόνη απάντηση που υπάρχει είναι η απόφαση του ΕΙΝ να παγώσουν όλες οι εισδοχές καινούργιων φοιτητών στην εστία. Από την άλλη το ΕΜΠ, επειδή διαθέτει πλέον τις Νέες Εστίες που καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών του, προσπαθεί να απεμπλακεί τελείως από τη διαχείριση της ΦΕΕΜΠ, κάτι που έχει δείξει εμπράκτως τα τελευταία χρόνια μη δίνοντας ούτε ένα ευρώ για τη συντήρηση, περιφράσσοντας την εστία με κάγκελα που την απομοώνουν από την υπόλοιπη  πολυτεχνειούπολη  και θέτοντάς την εκτός ασύλου. Το επικείμενο κλείσιμο της
ΦΕΕΜΠ δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, αλλά αποτελεί βασικό κομμάτι της κυβερνητικής πολιτικής που θέλει με κάθε τρόπο να απαλλαγεί από το βαρίδιο της φοιτητικής μέριμνας. Έχει ήδη μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση με αποτέλεσμα πολλά ΤΕΙ και ΑΕΙ να μην μπορούν να λειτουργήσουν, ενώ με τα νομοσχέδια της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης καταργείται ο δημόσιος και δωρεάν  χαρακτήρας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και με την περικοπή των συγγραμμάτων, τα δίδακτρα, τα ενοίκια κ.τ.λ. ορθώνονται ψηλά ταξικά τοίχοι που αποκλείουν χιλιάδες παιδιά από τη δυνατότητα να σπουδάσουν. Επίσης, το ΕΙΝ στο βωμό της κρίσης και των περικοπών των δημοσίων δαπανών θυσιάζει μία μετά την άλλη, κλείνοντάς τες, αρκετές μαθητικές εστίες, που εξυπηρετούσαν μαθητές σε απομακρυσμένες περιοχές της επαρχίας.
Ο Σύλλογος οικοτρόφων της εστίας έχει πάρει την κατάσταση στα χέρια του και έχει προβεί ύστερα από απόφαση γενικής συνέλευσης σε κατάληψη του χώρου της διεύθυνσης και της γραμματείας της εστίας, μπλοκάροντας έτσι κάθε διοικητική λειτουργία και απαιτώντας μία επίσημη απάντηση από μεριάς ΕΙΝ και ΕΚΠΑ για τη λειτουργία της εστίας τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Εδώ και ένα μήνα παίζονται μπαλάκι οι ευθύνες μεταξύ των δύο φορέων, καθυστεπώντας επιτηδευμένα να πάρουν ξεκάθαρη θέση, έτσι ώστε η οριστική απόφαση για το κλείσιμο της εστίας να παρθεί το καλοκαίρι που θα λείπουν οι φοιτητές και δεν θα μπορεί να υπάρξει άμεση και μαχητική απάντηση από το Σύλλογο αλλά και συνολικά από το φοιτητικό κίνημα.
Η εστία είναι ένας χώρος που προσφέρει στέγαση και σίτιση σε φοιτητές που προέρχονται από οικογένειες των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων και ειδικότερα στη συγκεκριμένη συγκυρία όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι ωθούνται στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, το κλείσιμό της συνεπάγεται τον αυτόματο αποκλεισμό τους από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και αποτελεί το πρώτο αλλά πολύ καίριο βήμα για το κλείσιμο και των υπόλοιπων εστιών ή τη μετατροπή τους σε πολυκατοικίες ιδιωτών με φθηνά ενοίκια. Έτσι, το επόμενο διάστημα πρέπει να είναι ιδιαίτερα μαχητικό, με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από την πλευρά των οικοτρόφων όλων των εστιών, των υπόλοιπων φοιτητικών συλλόγων και των εργαζομένων στο χώρο της φοιτητικής σίτισης και στέγασης. Με απόφαση του Συλλόγου Οικοτρόφων της ΦΕΕΜΠ θα πραγματοποιηθεί ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στα κεντρικά γραφεία του ΕΙΝ την Παρασκευή 19/5 (Τσόχα 36), ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο της εστίας και να μην πεταχθούν 400 φοιτητές στο δρόμο. Η μαζικότητα αυτής της κινητοποίησης, όπως και συνολικά ο αγώνας για τη διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της φοιτητικής μέριμνας είναι υπόθεση του φοιτητικού κινήματος, είναι υπόθεση όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: