Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΟΦΕΠΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 30/3


Το τελευταίο διάστημα κατά το οποίο επιχειρείται η συνολική αναδιάρθρωση του πανεπιστημίου, όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα, δηλαδή η πλήρης ιδιωτικοποίηση του, καθώς και της φοιτητικής μέριμνας μπαίνει όλο και πιο επιτακτικά το αίτημα για συνεχείς κινητοποιήσεις με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων μας, των κεκτημένων του φοιτητικού και εργατικού κινήματος, που τώρα μας κλέβουν. Οι αλλαγές αυτές το κάνουν όλο και πιο δύσκολο για τα παιδιά της εργατικής τάξης να σπουδάσουν.
Η προσπάθεια αυτή έχει ήδη ξεκινήσει από τις φοιτητικές εστίες με τις εργολαβίες στην καθαριότητα, το προσωπικό του εστιατορίου και της συντήρησης. Με βάση αυτά και την τρέχουσα συγκυρία, καλέσαμε σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 15 Μαρτίου, η οποία δεν είχε αποφασιστικό χαρακτήρα, αλλά έγινε συζήτηση, η οποία κατέληξε σε μια κοινή γραμμή πλεύσης. Πιο συγκεκριμένα, αναλύθηκε και συζητήθηκε το νέο νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου για την παιδεία, που ιδιωτικοποιεί την εκπαίδευση και την μετατρέπει σε πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο (τέλος στο αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου, ανάληψη της διοίκησης από manager, αξιολόγηση της παραγωγικότητας του κάθε τμήματος, κατακερματισμός του ενιαίου πτυχίου και αντικατάστασή του από πιστωτικές μονάδες). Αντιστεκόμαστε σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της παιδείας και της φοιτητικής μέριμνας γενικότερα. Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της φοιτητικής μέριμνας συνεχίζει να απειλεί την εστία μας.
Με πρωτοβουλία της Granma πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση της εστίας για το θέμα του προσωπικού και της συντήρησης της εστίας κατά την οποία η διεύθυνση παραδέχτηκε ότι
δεν πρόκειται να προσλάβει προσωπικό παρόλο που αυτό είναι αναγκαίο. Διάθεση τόσο των κεντρικών του ΕΙΝ, όσο και του Υπουργείου είναι η σταδιακή εξάλειψη του δημόσιου προσωπικού από τις εστίες και η αντικατάσταση τους από εργολάβους με ενοικιαζόμενο προσωπικό, δηλαδή ιδιώτες. Πρότεινε μάλιστα ξεκάθαρα τη σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης σαν μόνη λύση. Όσον αφορά τη συντήρηση η θέση του ΕΙΝ είναι ακόμα πιο ξεκάθαρη. Ούτε ένα ευρώ στη ΦΕΠΑ μέχρι να ξεκαθαρίσει το ζήτημα με την σύμβαση μεταξύ ΕΙΝ και ΕΚΠΑ, μέχρι δηλαδή να μοιράσουν την πίτα μεταξύ τους.
Για το ζήτημα του προσωπικού το ΕΚΠΑ θα χρησιμοποιήσει μεταπτυχιακούς ως ωρομίσθιους, προκειμένου να συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών της εστίας σε προσωπικό. Αυτές οι πρακτικές δε λύνουν το πρόβλημα, αλλά το επιδεινώνουν, αφού το μόνο που αλλάζει είναι το καθεστώς εργασίας και εντείνεται η εκμετάλλευση τωνφοιτητών. Απαιτούμε την πρόσληψη δημόσιου, μόνιμου και επαρκούς προσωπικού.
Ταυτόχρονα το κεφάλαιο, στην προσπάθειά του να ανοίξει νέες αγορές, με αιχμή το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και πρόσχημα την προάσπιση των συμφερόντων του λιβυϊκού λαού ξεκίνησε ένα ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Λιβύη, με το ελληνικό κράτους να συμμετέχει ενεργά σε αυτόν. Γίνεται ξεκάθαρα αντιληπτό ότι σκοπός είναι η εξυπηρέτηση των γεωστρατηγικών συμφερόντων των δυτικών κρατών, μιας και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες. Τέτοιου είδους επιχειρήσεις ενισχύουν κατά πολύ τα κέρδη των ανταγωνιστικών εθνικών καπιταλισμών, όσον αφορά τον έλεγχο και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών (πετρέλαιο), τα κέρδη απ' την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων κτιριακών υποδομών και κυρίως τα κέρδη από την αγοραπωλησία αμυντικού κι επιθετικού πολεμικού εξοπλισμού. Ο λαός της Λιβύης δεν έχει τίποτα να περιμένει από κανένα καπιταλιστικό κράτος. Η απελευθέρωσή του είναι αποκλειστικό έργο του ίδιου του λαού με τη δημιουργία ενός εργατικού κινήματος με ταξικά χαρακτηριστικά και με την αλληλεγγύη του διεθνούς εργατικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.
Για όλα αυτά καλούμε σε νέα Γενική Συνέλευση στις 30 Μάρτη, θέμα της οποίας θα είναι και οι εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 6/4. Κρίνουμε απαραίτητη τη συμμετοχή του συλλόγου σε όλες τις πολιτικές διαδικασίες, με κύρια αυτή της γενικής συνέλευσης, μιας και αποτελεί το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων, αποφάσεων που παίρνονται συλλογικά και αμεσοδημοκρατικά. Εξίσου σημαντική είναι και η συμμετοχή κάθε οικοτρόφου στις εκλογές, μια πολιτική διαδικασία, από την οποία βγαίνουν πολιτικά συμπεράσματα, αποτυπώνονται οι θέσεις και τα αιτήματα του συλλόγου, και γι’ αυτό θα πρέπει να συμμετέχουμε όλοι, ειδικά τώρα που ΕΙΝ και ΕΚΠΑ επιδιώκουν περισσότερο από ποτέ την αποδιοργάνωση του συλλόγου. Όσοι περισσότεροι συμμετέχουν, τόσο πιο δυνατή βγαίνει η φωνή μας.

ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ 30 ΜΑΡΤΗ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ ΤΗΣ Α ΦΕΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: