Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΜΟΑΜΑΡ ΚΑΝΤΑΦΙ


Πριν τα δημοσιογραφικά κοράκια των Μegaλων καναλιών αρχίσουν την επαίσχυντη προπαγάνδα ενάντια στα ενδεχόμενα ρεύματα απελπισμένων προσφύγων από τη Λιβύη, που ακολουθώντας την απελπισμένη επιλογή των συνανθρώπων τους από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής θα προκαλέσουν την οργή της Μέρκελ και του συνόλου των Ευρωπαίων ηγετών, καλό θα ήταν να θυμηθούμε το ποιος έκλεινε συμφωνίες και στήριζε πολιτικά τους δικτάτορες. Ο Γ.Παπανδρέου εξάλλου, ηγέτης της λαομίσητης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ως αρχηγός της Σοσια-ληστικής Διεθνούς «έτυχε» να ηγείται δύο γνήσιων σοσιαλιστών, του δικτάτορα της Αιγύπτου και της Τυνησίας.
Επίσης, πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στην Τρίπολη της Λιβύης για επίσημη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του ηγέτη της χώρας Μοαμάρ Καντάφι, με τον οποίο είχε κατ' ιδίαν συνάντηση. Ο πρωθυπουργός, συνοδευόταν από τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που επισκέπτεται τη Λιβύη μετά το 1984, όταν την είχε επισκεφθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, οι δυο πρωθυπουργοί είχαν συνομιλίες με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δυο χωρών και ακολούθως υπήρξε συνάντηση με το Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι. Οι δυο αντιπροσωπείες συζήτησαν θέματα οικονομικής συνεργασίας, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να συγκεντρώνουν η ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές της, οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα, η αγορά ακινήτων, η ανάπτυξη τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου, αλλά και ο τουρισμός.
Το κλίμα στη Λιβύη ήταν πολύ θετικό για την επέκταση της οικονομικής συνεργασίας με την Ελλάδα. Οι δύο πλευρές προσέγγισαν τελευταία τις σχέσεις τους με έντονο το ενδιαφέρον και των δύο να τις αναπτύξουν περαιτέρω και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης Ελ Μαχμούντι ελ Μπαγκντάντι είχε επισκεφθεί την Αθήνα, όπου
έγιναν οι πρώτες συζητήσεις σε υψηλό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της Λιβύης, το μνημόνιο θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τη μελλοντική συνεργασία των δύο χωρών η οποία θα αφορά πολλούς τομείς. Ο κ. Μαχμούντι ανέφερε ότι από την πλευρά της Λιβύης υπάρχει επιθυμία για αύξηση του όγκου των κοινών επενδύσεων, η συνεργασία στους τομείς της υγείας και της παιδείας, η αύξηση της τουριστικής κίνησης μεταξύ των δύο χωρών, η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, η απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης βίζας και η αποφυγή διπλής φορολογίας. Ο κ. Ελ Μαχμούντι ελ Μπαγκντάντι αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα της ενέργειας και ανακοίνωσε ότι υπεγράφη σύμβαση για την καταβύθιση καλωδίου οπτικών ινών για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών, ένα έργο που, όπως είπε, θα υλοποιηθεί σύντομα από ελληνικές εταιρείες.
Η υποδοχή που επιφύλαξε στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου ο κ. Μοαμάρ Καντάφι, ήταν ιδιαίτερα θερμή και παραδοσιακά γίνεται στην τέντα του Λίβυου ηγέτη. Το αποτέλεσμά ήταν η υπογραφή του μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας για την οποία οι Λίβυοι εξέφρασαν την ευχή σύντομα να μετατραπεί σε εταιρική σχέση. Η παλιά καλή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης αναβιώνει, όπως είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με την υπογραφή στην Τρίπολη του μνημονίου στρατηγικής οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Οι σχέσεις Ελλάδας και Λιβύης ήταν πάντα φιλικές αλλά το τελευταίο διάστημα οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών υποχώρησαν αισθητά. Τώρα όμως, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, η συνεργασία των δύο χωρών μπαίνει σε νέες βάσεις και έχει πολύ καλές προοπτικές.
·         Το Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης
Ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον Λίβυο ομόλογό του. Το μνημόνιο αφορά μεταξύ άλλων στους τομείς του τουρισμού, υγείας, Πολιτισμού και διευκόλυνσης των μετακινήσεων ενώ ο Λίβυος ηγέτης σε δηλώσεις του, προς τον Τύπο, έκανε λόγο για πρόγραμμα ανάπτυξης ύψους 220 δισ. δολαρίων και προσκάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Λιβύη. (Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 10,8)
Αναφερόμενος ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας τόνισε ότι το μνημόνιο προβλέπει και την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα ακολουθεί τη διαδρομή Λιβύη, Κρήτη, Πελοπόννησος, Αστακός, Ιταλία, Ευρώπη. Ανάλογος αγωγός μπορεί να υπάρξει και για την ηλεκτρική ενέργεια. Μια αντίστοιχη επίσης διαδρομή, για την οποία εξέφρασε ενδιαφέρον η Ελλάδα, θα μπορούσε να ακολουθήσει το καλώδιο που θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται στη Σαχάρα από ηλιακή ενέργεια, ένα έργο το οποίο χρηματοδοτεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τομείς της συμφωνίας:  Όπως ανακοινώθηκε η συμφωνία περιλαμβάνεται σε μνημόνιο το οποίο υπέγραψαν από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης και από τη Λιβυκή ο υπουργός Οικονομικών και Σχεδιασμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο πλευρές έθεσαν σφιχτά χρονικά περιθώρια για την εφαρμογή της συμφωνίας και σε τρεις μήνες θα γίνει η πρώτη αποτίμηση της εφαρμογής της. Οι βασικοί τομείς οι οποίοι περιλαμβάνονται στο μνημόνιο συνεργασίας είναι οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, η ενέργεια, ο τουρισμός, τα γεωργικά προϊόντα, η αρχαιολογία, η κατασκευή έργων υποδομής κυρίως λιμενικών, το real estate, η φαρμακοβιομηχανίες καθώς και η υγεία και η παιδεία.
Επίσης συστήθηκε ειδική ομάδα εργασίας η οποία θα παρακολουθεί την πορεία όλης της συνεργασίας για την οποία ο Λίβυος πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία της κυβέρνησής του από συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας να μετατραπεί σε εταιρική σχέση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσέθεσε και ορισμένους άλλους τομείς συνεργασίας οι οποίοι προβλέπονται στο μνημόνιο που υπεγράφη σήμερα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η συνεργασία στο χρηματοπιστωτικό τομέα και ήδη έχουν γίνει επαφές με την Εθνική Τράπεζα για συνεργασία στον τομέα των λιβυκών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Επίσης προβλέπεται συνεργασία στον αρχαιολογικό τομέα, στον τουρισμό και στον αγροτικό τομέα. Ειδικότερα για τον αγροτικό τομέα ο κ. Παπανδρέου συνομιλώντας λίγο αργότερα με τους δημοσιογράφους της ελληνικής αποστολής ανέφερε ότι το ενδιαφέρον της Λιβύης για τον τομέα των αγροτικών προϊόντων είναι μεγάλο και ότι είναι μια ευκαιρία να ξαναδώσουμε ζωή στον αγροτικό τομέα ακόμα και στο άμεσο μέλλον. Επίσης ανέφερε ότι συζητήθηκαν πιθανές συνεργασίες σε ορισμένες ελληνικές περιφέρειες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας, όπως για παράδειγμα είναι η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Εκεί θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ή να ενισχυθούν μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων ή μονάδες παραγωγής μεταλλευμάτων. Για τη συνεργασία, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, οι δύο χώρες προσβλέπουν να επεκταθεί και στον επιχειρηματικό τομέα με τη συνεργασία επιχειρήσεων από την Ελλάδα και τη Λιβύη.
Για ιστορική μέρα στις σχέσεις Ελλάδας - Λιβύης έκαναν λόγο στις δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Λίβυος ηγέτης, χαρακτηρίζοντας στρατηγικής σημασίας το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη πριν από λίγο με έμφαση στην οικονομική συνεργασία.
Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον Λίβυο ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι για την οικονομική στήριξη της Λιβύης και είπε «Η σχέση των δυο χωρών μας υπάρχει από παλιά, αλλά και η σχέση με τον πατέρα μου ήταν πολύ στενή». Και συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στον Μ. Καντάφι «Βρίσκομαι εδώ με την επιθυμία να αναβιώσω, να δώσω νέα πνοή στη μεταξύ μας σχέση. Εκτιμώ ιδιαίτερα, ο Ελληνικός λαός εκτιμά ιδιαίτερα, τα θερμά σας λόγια και την υποστήριξη που παρέχετε στην Ελλάδα, εσείς προσωπικά και όλος ο λαός της Λιβύης, σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές. Είμαι δε βέβαιος, ότι θα έχει αποτελέσματα αυτή η νέα συνεργασία που ξεκινάμε, επειδή ήδη είχαμε σημαντικότατες συζητήσεις για πολλούς τομείς στενότερης συνεργασίας, από την οικονομία και τον πολιτισμό, μέχρι την ενέργεια, τις μεταφορές και τον τουρισμό» .
Ενώ ο Λίβυος πρόεδρος δήλωσε: «Είμαστε στο πλευρό του Ελληνικού λαού στη διάρκεια αυτής της κρίσης. Στεκόμαστε στο πλευρό του φίλου Ελληνικού λαού, της φίλης ελληνικής Κυβέρνησης. Στεκόμαστε στο πλευρό τους και τους υποστηρίζουμε. Ακολουθούμε τις ίδιες αρχές που είχαμε θεσπίσει με τον αείμνηστο πατέρα σας. Είμαστε πιστοί σ' αυτές τις σχέσεις, πιστοί σ' αυτές τις αρχές. Ιστορικοί δεσμοί συνδέουν τις δυο χώρες μας. Είμαστε κοντά σας. Σας υποστηρίζουμε, στεκόμαστε στο πλευρό σας».
Στο πολιτικό σκέλος οι συνομιλίες Παπανδρέου - Καντάφι περιστράφηκαν σε θέματα σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και στο ρόλο της Λιβύης στην Αφρική, καθώς η Λιβύη μπορεί να αποτελέσει πύλη προς την «μαύρη ήπειρο».
Από την πλευρά του ο κ. Μαχμουντί κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Λιβύη καλωσορίζοντας παράλληλα και το ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας που θα εργαστεί στη Λιβύη και υπενθυμίζοντας ότι στη Λιβύη αυτή την περίοδο δρομολογούνται αναπτυξιακές πολιτικές ύψους 200 δισ. δολαρίων.
Των σημαντικών αυτών πολιτικών και οικονομικών συμφωνιών είχε προηγηθεί επιχειρηματική αποστολή για τις Ελληνικές επιχειρήσεις που διοργάνωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) στην Τρίπολη της Λιβύης το διάστημα από 11 - 14/12/2009 με σκοπό τις κατ' ιδίαν συναντήσεις Ελλήνων και Λιβύων επιχειρηματιών και την ανάπτυξη εμπορικών συνεργασιών. Στην επιχειρηματική αποστολή συμμετείχαν 33 στελέχη από συνολικά 28 Ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες πραγματοποίησαν προκαθορισμένες και στοχευμένες επιχειρηματικές συναντήσεις με μεγάλες εισαγωγικές επιχειρήσεις της Λιβύης, ώστε να αναδειχθούν οι δυνατότητες διμερούς οικονομικής συνεργασίας που υπάρχουν σε διάφορους τομείς. 
Στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αποστολής, οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την κατάσταση της αγοράς, τους τρόπους διείσδυσης σε αυτήν και γενικότερα για θέματα σχετικά με τις διαδικασίες εισαγωγής, τους δασμούς φορολογίας, τραπεζικά θέματα, ειδικές νομοθεσίες, μορφές εταιρικής δράσης και συνεργασίας με τους εγχώριους εταίρους.
Συγκεκριμένα, οι ελληνικές εταιρείες είχαν την ευκαιρία να διερευνήσουν και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας με αντίστοιχες εισαγωγικές επιχειρήσεις της Λιβύης, να διερευνήσουν σε βάθος την τοπική αγορά στους τομείς ενδιαφέροντος τους και να κάνουν σημαντικές εμπορικές επαφές, καθώς επίσης και να χαράξουν την απαραίτητη στρατηγική για την τοποθέτηση των προϊόντων τους στην εν λόγω αγορά. 
Όπως αναφέρονταν στο δελτίο τύπου: 
"Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του Συμβούλου ΟΕΥ στην Τρίπολη της Λιβύης για το έτος 2008, η αγορά της Λιβύης αποτελεί χώρα προορισμού των ελληνικών προϊόντων και παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες και ευκαιρίες για επιχειρηματική δράση. Τα ελληνικά προϊόντα φαίνεται να έχουν αξιόλογες προοπτικές στη Λιβυκή αγορά δεδομένης της επιτυχούς διείσδυσης ομοειδών προϊόντων ανταγωνιστικών οικονομιών (Ιταλίας, Τουρκίας, Ισπανίας). Ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου, με άρτια οργανωμένες δράσεις και σύγχρονα εργαλεία προβολής και marketing, εκμεταλλευόμενος τη θετική εικόνα της χώρας μας στη Λιβύη, μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την ευκαιρία που παρουσιάζεται για την εξαγωγή των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων. 
Οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς την Λιβύη, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκαν το 2008 κατά 76,6% σε σχέση με το 2007. Σημαντικό μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών κατέλαβαν τα τεχνουργήματα από χυτοσίδηρο, σίδηρο & χάλυβα (23,9%), το τσιμέντο (21%), μηχανές και ηλεκτρικές συσκευές (6,2%), τα φαρμακευτικά προϊόντα (6,1%), οι πλαστικές ύλες (6%), κ.ά. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές προς τη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 65,2%. Σημειώνεται ότι, η αύξηση αυτή οφείλεται αποκλειστικά στις εισαγωγές πετρελαίου, οι οποίες το 2008 ξεπέρασαν τις αντίστοιχες από την Σουηδική Αραβία. Επιπλέον όσον αφορά τις εξαγωγές, η Λιβύη το 2008 κατέλαβε την 45η θέση μεταξύ των πελατών μας και όσον αφορά τις εισαγωγές κατέλαβε την 12η θέση μεταξύ των προμηθευτών μας». 
Οι 28 ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην επιχειρηματική αποστολή ανήκαν στους κλάδους:
Τροφίμων (ελαιόλαδο), Μαρμάρου, Ειδών συσκευασίας, Πρώτων υλών πλαστικών, Πρώτων υλών για τη βιομηχανία, Ασφαλτικών, μονωτικών και στεγανωτικών, Πλαστικών σωλήνων και αρδευτικών συστημάτων, Ανοξείδωτων νεροχυτών, Κατασκευής εργοστασιακών συγκροτημάτων για την κεραμοποιία, Μονωτικών και κατασκευαστικών υλικών ξηρής δόμησης, Φαρμάκων και καλλυντικών, Προϊόντων τσιμέντου, Καπνού και τσιγάρων, Πάνελ πολυουρεθάνης, Μεταλλικής συσκευασίας, Κουφωμάτων από αλουμίνιο και γυαλί, Προϊόντων αλουμινίου για τη δομική, Χρωμάτων και βερνίκια.
Δυνατότητες διμερούς οικονομικής συνεργασίας υπάρχουν στους παρακάτω τομείς: 
- Ενέργεια: εξοπλισμός και εφόδια για εξόρυξη και μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου. 
- Συνεργασία στην αναβάθμιση ή στη δημιουργία νέων ενεργειακών υποδομών, όπως κατασκευή αγωγών, κατασκευή εργοστασίων υγροποίησης αερίου. 
- Κατασκευή δεξαμενόπλοιων. 
- Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 
- Κατασκευές: ανάληψη έργων, παραγωγή δομικών υλικών. 
- Συστήματα αφαλάτωσης και ανακύκλωσης νερού. 
- Γεωργία: καλλιέργειες, αγροτικά μηχανήματα, εξοπλισμός άρδευσης, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, παραγωγή - τυποποίηση ελαιολάδου, ιχθυοκαλλιέργειες. 
- Συστήματα συγκέντρωσης, αποθήκευσης και μεταφοράς νερού. 
- Ανάπτυξη συστημάτων άρδευσης στάγδην, κατασκευή και εξοπλισμός θερμοκηπίων. 
- Χρήση βιοτεχνολογίας για την ανάπτυξη «ξηρών» καλλιεργειών (άνυδρη γεωργία). 
- Ιατρικός εξοπλισμός, φάρμακα, ιατρικά κέντρα. 
- Εκπαίδευση και κατάρτιση. 
- Τουρισμός: εκσυγχρονισμός και διαχείριση ξενοδοχείων, τουριστικές εγκαταστάσεις. 
- Τρόφιμα. Επεξεργασία και συσκευασία τροφίμων. 
- Τηλεπικοινωνίες (εκσυγχρονισμός, επέκταση δικτύων, τηλεπικοινωνιακό υλικό). 
Σήμερα στην Λιβύη δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός Ελληνικών επιχειρήσεων με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα από τους κλάδους των κατασκευών, των τηλεπικοινωνιών καθώς και της ενέργειας. (Πηγή:www.capital.gr)

Για μια ακόμη φορά αποκαλύπτεται ότι κοινή είναι η μοίρα του κόσμου της εργασίας και στις δύο ακτές της Μεσογείου.
Οι μπίζνες του ελληνικού κεφαλαίου σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή είναι βουτηγμένες στο αίμα των λαών και προϋποθέτουν την συνεργασία Ελλήνων αστών πολιτικών και επιχειρηματιών με αιμοσταγείς Δικτάτορες.
Αλληλεγγύη στους εξεγερμένους λαούς.
Με τους αγώνες μας να προδιαγράψουμε το Κοινό μέλλον του Μουμπάρακ, Καντάφι και Παπανδρέου.
Νίκη στον Υπερήφανο Αγώνα των 300 Μεταναστών Εργατών Απεργών Πείνας.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ.  6932 955437
Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: