Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Η εξουσία μας έχει πουλήσει ένα ψέμα για αλήθεια.


«Η εξουσία μας έχει πουλήσει ένα ψέμα για αλήθεια. Το ψέμα ότι ηττηθήκαμε. Δίχως να την ενδιαφέρει αν η ήττα μας είναι γεγονός, η εξουσία προσπάθησε να μας κάνει να πιστέψουμε ότι είμαστε ηττημένοι. Ποίοι; Εμείς, εσείς, όλοι όσοι σκεφτόμαστε ότι είναι δυνατός και αναγκαίος ένας κόσμος όπου η Δημοκρατία, η Ελευθερία και η Δικαιοσύνη θα εγκαταλείψουν την βολική τους θέση σαν ουτοπίες, θα εγκαταλείψουν τις βιβλιοθήκες και θα έρθουν να ζήσουν (και να παλέψουν-η πάλη άλλωστε είναι ένας όμορφος τρόπος ζωής) μαζί μας.
Πάνω στο ψέμα της δικής μας ήττας, η εξουσία έχτισε το ψέμα της νίκης της. Και η εξουσία διάλεξε την πτώση του Τείχους του Βερολίνου σας σύμβολο της παντοδυναμίας και της αιωνιότητας της. Πάνω στα ερείπια του Τείχους του Βερολίνου η εξουσία έχτισε ένα τείχος πιο μεγάλο και πιο δυνατό. Το τείχος της απελπισίας.
Το τείχος εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί, αποτελεί μέρος της ιστορίας, αλλά δεν συμβολίζει την ήττα της ελπίδας ούτε τη νίκη του κυνισμού. Υπάρχει στο Βερολίνο ένα κομμάτι σπασμένου καθρέφτη που κληρονομήσαμε σαν ιστορία.
Ένα σύμβολο; Ναι, ένα σύμβολο. Γιατί να μην βγάλουμε κάτι νέο από εκεί που έμεινε το παλιό; Τι έχουμε να χάσουμε; Τίποτα, εκτός από τον φόβο, τις ντροπές, τις τύψεις μας και τους εφιάλτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: