Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Τί είναι ο σύλλογός μας

Τι είναι ο σύλλογός μας
Ο σύλλογος μας είναι το πολιτικό και το κοινωνικό μας σώμα. Είμαστε όλοι εμείς που έχουμε την δυνατότητα να υπάρχουμε μέσα σ’ έναν χώρο πολυπολιτισμικό, όπου η καθημερινότητα δεν είναι συνήθεια και η συνύπαρξη δεν είναι καταναγκασμός. Ζούμε, λοιπόν, στις φοιτητικές εστίες που απέδειξαν με τους μακροχρόνιους αγώνες τους, ότι μπορούν να γεννούν ακόμα πεισματικά, κόντρα στους καιρούς και τις συγκυρίες, συλλογικότητες που διεκδικούν και κραυγάζουν ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο και πως η φαντασία μπορεί ακόμα να δώσει απαντήσεις.
Πατώντας, λοιπόν, γερά στο έδαφος της πραγματικότητας και θεωρώντας ότι ρεαλιστής είναι αυτός που αποζητά το αδύνατο, αποστρεφόμενοι τις εύκολες λύσεις, πιστεύουμε ότι τα προβλήματά μας είναι κοινά όσο κοινές είναι και οι ανάγκες μας. Φωνάζουμε όλη η εξουσία στις γενικές συνελεύσεις, γιατί αυτός είναι ό μόνος δρόμος για να ακουστεί δυνατά η φωνή μας. Αρνούμαστε να κάνουμε τα χατίρι σε όλους αυτούς τους παροπλισμένους μηχανισμούς που ξεπηδούν εκβιαστικά από το χρονοντούλαπο της λήθης και που κόπτονται δήθεν για το κοινό καλό. Τόσα χρόνια η απάντηση στην αξιοπρέπειά μας, τις ελευθερίες και τα ακοστολόγητα όνειρά μας είναι αυτοσυντηρημένες εστίες, γραφειοκρατικές διαδικασίες, προσπάθειες για επιβολή εγγυήσεων- ενοικίων και εσωτερικών κανονισμών, security και πολιτικά παζάρια με τους κάθε λογής πρόθυμους καλοθελητές… Κι όλα αυτά εις βάρος πάντοτε των δικαιωμάτων μας.
Πέρυσι διεξάχθηκαν, μάλιστα για πρώτη φορά εκλογές στο φοιτητικό σύλλογο της εστίας μας κατά τις οποίες οι συνοικότροφοι μας, ανέδειξαν την Granma πρώτη δύναμη με ποσοστό 62%, δυναμώνοντας περισσότερο την φωνή και τις αντιστάσεις προς όφελος των δικαιωμάτων μας.
Μα που στο καλό είδανε κόσμο σ’ αυτές τις φοιτητικές διαδηλώσεις; Εγώ δε βλέπω τίποτα…Οι φοιτητικές εκλογές αποτελούν για εμάς ένα ακόμα μέτωπο στα πλαίσια του οποίου αποτυπώνονται οι συσχετισμοί, και διεξάγεται μάχη ανάμεσα σε αυτούς που πραγματικά θέλουν να μην περάσει η αναδιάρθρωση, η ιδιωτικοποίηση και ο πολιτικός ευνουχισμός και στον χώρο της Φοιτητικής Μέριμνας, και σε όσους είτε συγκεκαλυμμένα είτε ξεκάθαρα ευνοούν τις μεταρρυθμίσεις και τις αναδιαρθρώσεις.
Η Granma είναι και αποτελεί πραγματικό κομμάτι του φοιτητικού κινήματος που με αφορμή τις φοιτητικές καταλήψεις των εστιών κατά την περίοδο 2002-2004 διεκδικούσαν εστίες για όλους τους φοιτητές, εστίες αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν. Μια διαδρομή που ξεκινάει από πολύ παλιά και που καταλήγει μέχρι και την πρόσφατη έκρηξη του Φοιτητικού Κινήματος (Μάης-Ιούνης 2006-F, όπου χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές είπαν όχι στην κατάργηση του δημόσιου πανεπιστημίου, είπαν όχι στην ευθυγράμμιση με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπαν όχι στην απαξίωση των πτυχίων μας. Είπαν όχι στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας, είπαν όχι στην όξυνση των ταξικών φραγμών.
Αναπόσπαστο κομμάτι του συλλόγου μας είναι και οι πολιτιστικές του ομάδες που έχουν οργανώσει με επιτυχία τρία τριήμερα πολιτιστικά φεστιβάλ, χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση από κανένα φορέα. Αυτά τα φεστιβάλ είναι το αποκορύφωμα της συλλογικής δουλειάς όλων των οικοτρόφων και συμβάλλουν καθοριστικά στην ποιοτική βελτίωση της καθημερινότητας εντός εστίας. Συμβάλλουν στη δημιουργία σχέσεων αλληλεγγύης μεταξύ όλων των φοιτητών-οικοτρόφων, δίνοντας απάντηση στον πολιτισμό της αγοράς, της απομόνωσης και της ShowBiz. Μια προσπάθεια που έχει απαξιωθεί από πολλούς εντός και εκτός εστίας, έχει αγκαλιαστεί όμως από το σύνολο των φοιτητών και των κατοίκων της περιοχής, συνεχίζοντας και φέτος για μια ακόμα φορά το ταξίδι της, ανοίγοντας διάπλατα τις πύλες του και καλώντας όλους, χωρίς κανέναν οικονομικό αντίτιμο να ζήσουν από κοντά την δική μας μεγάλη γιορτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: