Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ Φ.Ε.Θ. ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΙΟΥΝΗ

Τους τελευταίους μήνες γίνονται ήδη φανερές οι βίαιες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την επιβολή του “Μνημονίου” και την στήριξη των αστικών δυνάμεων ΝΔ και ΛΑΟΣ. Οι αλλαγές αυτές γκρεμίζουν  κάθε λαϊκή και εργατική κατάκτηση των τελευταίων δεκαετιών. Λιτότητα, ανεργία, καταστολή, αυτή είναι της κυβέρνησης η πολιτική. Αυτό το μήνυμα στέλνει η κυβέρνηση με τη βίαια προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ, τις μαζικές απολύσεις έως και τη βίαιη καταστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων σε σημείο φυσικής εξόντωσης των διαδηλωτών.

            Με πρόσχημα την έξοδο της χώρας από την κρίση, μας καλούν να πληρώσουμε ένα χρέος που σε καμία περίπτωση δε δημιουργήσαμε εμείς! Εξαίρεση – για ακόμα μια φορά – δεν αποτελεί ο χώρος της Εκπαίδευσης. Τις προωθούμενες αλλαγές στην Εκπαίδευση, εμείς ως φοιτητές, βιώνουμε και θα βιώσουμε πιο έντονα με την επικείμενη ψήφιση & εφαρμογή του αντιδραστικού, νέου νόμου Διαμαντοπούλου για την Παιδεία. Η διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης ήδη έχει δρομολογηθεί  από το Υπουργείο Παιδείας. Οι περικοπές στη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, η υποβάθμιση και η απαξίωση των πτυχίων μας και η εντατικοποίηση της φοιτητικής καθημερινότητας αποτελούν τους κύριους άξονες της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Σύμφωνα δε με τις τελευταίες δηλώσεις από πλευράς Υπουργείου ο νέος νόμος πλαίσιο κατατίθεται στις 15 Ιούλη.

      Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι εστιακοί φοιτητές και οι ίδιες οι Εστίες, βρισκόμαστε στο στόχαστρο αυτής της πολιτικής.
Η ήδη υποβαθμισμένη φοιτητική μέριμνα (βλ. απαρχαιωμένες κτηριακές υποδομές, ελλιπές προσωπικό, επιβολή ενοικίων κτλ.) δίνει τη θέση της σε μία άλλη, η οποία θα είναι μερικώς ή ολικώς ιδιωτικοποιημένη, ανταποδοτική και χρηματοδοτούμενη από εμάς τους ίδιους. Σε αυτά τα πλαίσια, διεξάγεται η συζήτηση για κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας και η πιθανολογούμενη παραχώρηση της φοιτητικής μέριμνας στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζουν την εισαγωγή ανταποδοτικών κριτηρίων που ήδη εφαρμόζονται σε κάποιες Eστίες ανά την Ελλάδα. Το τελευταίο σημαίνει ότι για να μπεις ή να παραμείνεις στην Εστία προϋποτίθεται η καλή απόδοσή σου στη Σχολή (π.χ. περνώ το 70% των μαθημάτων μου προκειμένου να κάνω ανανέωση εγγραφής για την επόμενη χρονιά). 

Σε αυτό το τελευταίο θα σταθούμε, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει φουντώσει η  κουβέντα που ακολούθησε τις δηλώσεις του Πάγκαλου περί κατάργησης του ΕΙΝ και λαμβάνει χαρακτήρα τρομο-υστερίας και πανικού για το τί μέλει γενέσθαι με τη στέγαση των φοιτητών. Καταρχήν, η αντιλαϊκή πολιτική των σαρωτικών περικοπών στη χρηματοδότηση σε συνδυασμό με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων αφορούν και στο ΕΙΝ και έχουν ήδη κάνει φανερές τις συνέπειες τους. Από τη μία, η Δημόσια και Δωρεάν στέγαση και σίτιση των φοιτητών απαξιώνεται και υποβαθμίζεται συστηματικά τα τελευταία πολλά χρόνια και σε αυτό συνέβαλε και η πολιτική που ακολουθεί το ΕΙΝ. Υπ' αυτή την έννοια, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας στη δημόσια στέγαση δεν μπορούμε να την ταυτίζουμε με την ύπαρξη και τη συνέχιση της λειτουργία του ΕΙΝ, όπως αυτό λειτουργούσε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Από την άλλη, η κατάργηση του ΕΙΝ ή η συγχώνευσή του με κάποιον άλλο οργανισμό, υπό νέα μορφή, και η εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας του, σημαίνει τη μετάταξη ή την απόλυση δεκάδων εργαζομένων.

            Πέραν όμως αυτών, που ακούγονται και συζητιούνται σε επίπεδο Υπουργικών Επιτελείων και «Σοφών» της Παιδείας, όπως αναφέραμε και παραπάνω, η κατάσταση στις Εστίες χρόνια τώρα παραμένει στάσιμη. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι δεδομένα και πολλαπλά. Αφορούν στη σίτιση, στις υποδομές, στις συνθήκες διαβίωσης. Η απαίτηση της καταβολής ενοικίου και η συνεπαγόμενη απειλητική διάθεση των Διευθύνσεων προς οικότροφους με εξώσεις και μη χορήγηση παρατάσεων είναι εικόνα απο το άμεσο παρελθόν μας και το παρόν μας. Η εισαγωγή της εργολαβικής εταιρείας catering “Χούτος” στο εστιατόριο τον τελευταίο χρόνο είναι προμήνυμα της ολικής εισαγωγής ιδιώτη στο εστιατόριο. Τα σενάρια περι κλεισίματος του εστιατορίου ή ιδιωτικοποίησης του αυξάνουν σε μια περίοδο που η Πρυτανεία δεν μπορεί να εγγυηθεί τη λειτουργία ακόμη και της φοιτητικής λέσχης του Α.Π.Θ. Η εισαγωγή εργολαβικού προσωπικού ήταν η αρχή της ιδιωτικοποίησης του εστιατορίου ενώ η επιβολή χρηματικού ποσού πιθανότατα έπεται.


ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Τα σχέδια που ετοιμάζουν για μία Εστία, ένα Πανεπιστήμιο, μια εργασιακή προοπτική και μια ζωή που δε θα μας χωρά, να απαντήσουμε συλλογικά, μαζικά και ανυποχώρητα, πως δεν θα περάσουν. Να προτάξουμε τα συλλογικά μας συμφέροντα μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις και τις συλλογικές μας κινητοποιήσεις, ενάντια σε λογικές ανάθεσης στους εκπροσώπους μας του Δ.Σ., στον ατομικό δρόμο και στην περιχαράκωση, που μας αδρανοποιούν και μας αποπροσανατολίζουν από την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση των αναφαίρετων δικαιωμάτων μας που καθημερινά πλήττονται.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
·        ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ – ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
·        Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση για όλους
·        Δωρεάν συγγράμματα, σίτιση, στέγαση για όλους τους φοιτητές
·        Ανέγερση νέων εστιών ή χρησιμοποίηση ήδη υπαρχόντων χώρων για τις ανάγκες μας
·        Κατάργηση της επιβολής του ενοικίου για Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές
·        Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες του εστιατορίου και της καθαριότητας. Κανένα καθεστώς υπενοικίασης - εργολαβίας εργαζομένων μέσα στο σπίτι μας.
·        ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ.
·        ΑΜΕΣΗ εγκατάσταση εξοπλισμού πλυντηρίων από τη Διεύθυνση για την κάλυψη των αναγκών όλων των οικότροφων
·        Έλεγχος των τιμών των βασικών προιόντων του κυλικείου και μείωση τους ώστε να είναι προσιτές προς τους οικοτρόφους
·        ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΤΑΞΗ – ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΣΕ:

o       Κινητοποίηση πανελλαδική στα κεντρικά του ΕΙΝ μετά από συντονισμό με άλλους συλλόγους Οικοτρόφων εστιών στο τέλος του μήνα.
o       Συμμετοχή του ΣΟΦΕΘ στην απεργιακή κινητοποίηση της 15ης Ιούνη.
o       Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στις διευθύνσεις των εστιών τη Δευτέρα 6/6 12:00
o       Κοινοποίηση των αιτημάτων μας υπό τη μορφή ψηφίσματος στους φοιτητικούς συλλόγους των σχολών, στους συλλόγους οικοτρόφων άλλων εστιών, στα σωματεία εργαζομένων, στη συνέλευση στο Λευκό Πύργο.
o       Συμμετοχή του Συλλόγου στη συνέλευση Εργαζομένων ΦΕΘ Δευτέρα στις 9:00 με σκοπό την κοινοποίηση των αιτημάτων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: