Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Σ.Ο.Φ.Ε.Κ. 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Σε ένα πολιτικό κλίμα βασισμένο στην λογική των μαζικών αποκρατικοποιήσεων με πρόφαση τις επιταγές του ΔΝΤ, η κυβέρνηση βρίσκει πάτημα για ολοένα και σκληρότερα μέτρα που βάλλουν τα δικαιώματα της κοινωνίας. Από αυτή την λογική δεν ξεφεύγει ούτε ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η παιδεία. Τρανταχτό παράδειγμα που αντικατοπτρίζει τις πολιτικές αυτές του “εξορθολογισμού” των οικονομικών είναι η πολιτική που ακολουθεί το ΕΙΝ.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τον προϊστάμενο του Ε.Ι.Ν και μέλη του Σ.Ο.Φ.Ε.Κ, ανακοινώθηκε πως το Ε.Ι.Ν.. σαν δημόσιος φορέας δεν θα ισχύει πλέον και θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος πανελλαδικός φορέας που θα προκύψει από τη συγχώνευση με άλλους οργανισμούς. Ο νέος αυτός φορέας δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τους σκοπούς και τις δράσεις του, προβλέπεται μόνο πως θα μεριμνήσει για τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών.
Από τον προϊστάμενο ειπώθηκαν: ότι μπορεί κάλλιστα να μπει κάρτα σίτισης, καθώς το Ε.Ι.Ν δεν μπορεί να σιτίζει τους εξωεστιακούς φοιτητές, πως ο νέος φορέας θα λειτουργεί με συμπράξεις ιδιωτών, καθώς και ότι μπορεί να μπει κάποια εταιρεία security καταλύοντας το θεσμό του ασύλου σύμφωνα με τις αποφάσεις που θα λάβει η κεντρική διοίκηση του νέου αυτού φορέα.
Τίποτα δεν είναι ακόμα σίγουρο, ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως τώρα περισσότερο από ποτέ είναι πολύ
επικίνδυνο να χάσουμε πολλά από τα κεκτημένα δικαιώματα, τα οποία έχουμε κατακτήσει με αγώνες. Κεκτημένα των αγώνων μας είναι η δωρεάν μεταφορά, η δωρεάν σίτιση και στέγαση, καθολική για όλους χωρίς κανένα διαχωρισμό των φοιτητών.
Ο προϊστάμενος του Ε.Ι.Ν. θα συναντηθεί με την κ. Διαμαντοπούλου την Παρασκευή. Πρέπει λοιπόν ο σύλλογός μας να έχει πάρει μια αγωνιστική απόφαση και να γνωστοποιήσει σε όλους τους αρμόδιους τα αιτήματα που προασπίζονται τα συμφέροντά του.
Είναι εξίσου σημαντικό να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων του Ε.Ι.Ν., πολλοί εκ των οποίων δουλεύουν υπό καθεστώς εργολαβίας, καθώς πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να απολυθούν.
Ζητάμε μία δημόσια, καθολική φοιτητική μέριμνα χρηματοδοτούμενη από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς διαχωρισμούς ανάμεσα στους φοιτητές.
Ο Σύλλογος Οικότροφων (Σ.Ο.Φ.Ε.Κ.) οφείλει να είναι ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα για να προασπίσει το βασικό αίτημα της Δημόσιας Δωρεάν Καθολικής Σίτισης όπως άλλωστε έχει κάνει (κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη). Επίσης παρά την υποχρηματοδότηση στην παιδεία είναι αναγκαία η ανέγερση νέων εστιών ιδίως τώρα με την κατά  25 % αύξηση των φοιτητών και δύο επιπρόσθετων νέων σχολών.
Απαιτούμε:
·        Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία σύμφωνα με τις κοινωνικές ανάγκες και στο ύψος που θα αποφασίζουν τα πανεπιστήμια και οι φοιτητές τους.
·        Αύξηση του σιτηρεσίου για όλους τους φοιτητές, χωρίς καμιά λογική αντιτίμου.
·        Δημιουργία λέσχης που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό υπό τον έλεγχο των  εργαζομένων  και των φοιτητών, καθολικά για όλους τους φοιτητές.
·        Μέχρι να πραγματοποιηθεί το παραπάνω αίτημα καμιά περικοπή στις μερίδες, καμιά απαγόρευση μη οικότροφου στη λέσχη, κανένας έλεγχος.
·        Να αναδημιουργηθούν οι επιτροπές σίτισης.
·        Διαμόρφωση προγράμματος της λέσχης από το Σ.Ο.Φ.Ε.Κ.
·         Δημόσια  και Δωρεάν Σίτιση, Στέγαση  και Μεταφορά για όλους.
·        Να φύγει ο ιδιώτης Χούτος – κανένας ιδιώτης στα πανεπιστήμια.
·        Δημιουργία νέων εστιών εντός της πανεπιστημιούπολης χωρίς στη σύμπραξη ιδιώτη και ενοικίαση άλλου χώρου στέγασης οικότροφων φοιτητών μέχρι αυτό να πραγματοποιηθεί.
·        Σύμφωνα με το παραπάνω  παραμονή των οικότροφων στο κτίριο Νικολαΐδη.
·        Φροντίδα και συντήρηση των κτιρίων (καθαριότητα, βάψιμο, λειτουργία των φώτων εξωτερικών και εσωτερικών χώρων κλπ.) από τους αρμόδιους.
·        Συνέχεια στην διαδικασία πλήρωσης στην διανομή των δωματίων παρουσία συλλόγου προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια.
·        Συμμετοχή του Σ.Ο.Φ.Ε.Κ. στην επιτροπή στέγασης.
·        Άμεση  και έγκαιρη παράδοση δωματίων στους δικαιούχους φοιτητές.
·        Δημιουργία ιατρείου και φαρμακείου στο χώρο των εστιών.
·        Ολοκλήρωση των εργασιών για την εγκατάσταση γρήγορου internet στις εστίες με δωρεάν παροχή σε όλους τους φοιτητές χωρίς καμία δέσμευση.
·        Μη χρέωση internet στο κτίριο Νικολαΐδη.
·        Καμιά λογική αναίρεσης του ασύλου στις φοιτητικές εστίες και στο πανεπιστήμιο.
·        Να χαρακτηριστούν και οι εστίες εντός της πόλης ως άσυλο.
·        Αύξηση των δρομολογίων και των λεωφορείων όχι μόνο τις ώρες αιχμής αλλά και πρόσθετα μεταμεσονύχτια δρομολόγια χωρίς καμιά λογική αντιτίμου από και προς πανεπιστημιούπολη, Μέταλλα και καινούριες σχολές.
·        Καταγραφή δρομολογίων και του αριθμού των δρομολογίων από τους φύλακες.
·        Πέρασμα της υπηρεσίας της καθαριότητας στο πανεπιστήμιο χωρίς μεσολάβηση εργολαβιών.
·        Αύξηση του προσωπικού της πανεπιστημιούπολης (φύλακες, επόπτες, μάγειρες, καθαριστές) χωρίς εργολαβίες.
·        Χρηματοδότηση του συλλόγου κατά πάγιο τρόπο για πολιτιστικές και λειτουργικές ανάγκες του.
·        Άμεση παραχώρηση  των βιβλίων που αιτηθεί από το Σ.Ο.Φ.Ε.Κ. για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης-αναγνωστηρίου.
·        Παραμονή των μεταπτυχιακών φοιτητών στις εστίες.
·        Προμήθεια καινούριων καρεκλών για τα δωμάτια.
·        Διατήρηση ν+2 χρόνων παραμονής των οικότροφων φοιτητών στις εστίες.
·        Επαναλειτουργία του γραφείου φοιτητικής μέριμνας έτσι ώστε να είναι το μόνο αρμόδιο που θα επικοινωνεί με φοιτητές μεγαλύτερων ετών που έχουν πραγματική ανάγκη να παραμείνουν στα δωμάτιά τους.
·        Καμιά εκδίωξη φοιτητών χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση τους, μετά από επικοινωνία με τους αρμόδιούς τους.
·        Διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων του Ε.Ι.Ν. – καμία απόλυση.


ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
·        Γνωστοποίηση των αιτημάτων και των αποφάσεων του συλλόγου μας σε όλους τους αρμόδιους φορείς.
·        Παράσταση διαμαρτυρίας του συλλόγου στην επόμενη σύγκλητο.
·        Συμπόρευση με όλους τους φοιτητικούς συλλόγους πανελλαδικά, που τα αιτήματά τους έχουν την ίδια κατεύθυνση με τα δικά μας.
Παράσταση του συλλόγου στον αντιπρύτανη για την άμεση επίλυση του προβλήματος των δρομολογίων των λεωφορείων που προέκυψε λόγω εξεταστικής περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: