Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΣΤΙΑΚΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ


Οι πολιτικές υποβάθμισης που ακολουθούνται ως προς τη φοιτητική μέριμνα εδώ και δεκαετίες μεθοδεύονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, καταδεικνύοντας μια συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης της. Πλέον,  οι εστίες έχουν οδηγηθεί σε οριακή κατάσταση με σοβαρά προβλήματα συντήρησης, λειτουργίας και φύλαξης. Οι ελάχιστοι εργαζόμενοι  που έχουν απομείνει δεν φθάνουν για να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες της και οι περισσότεροι από αυτούς δουλεύουν κάτω από το άθλιο καθεστώς των εργολάβων. Επιπλέον, την προηγούμενη εβδομάδα ο Πάγκαλος, στο πλαίσιο των γενικότερων πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης για την «αντιμετώπιση» της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας, ανακοίνωσε τη συγχώνευση ή κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, του δημόσιου φορέα, δηλαδή, που είναι υπεύθυνος για τη μέριμνα των μαθητών και των φοιτητών. Αυτό σημαίνει αφενός ότι πολλοί εργαζόμενοι του ΕΙΝ θα πεταχθούν «αξιοκρατικώς» στο δρόμο μέσα από μία διαδικασία αξιολόγησης μέσω ΑΣΕΠ και αφετέρου ότι θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο η φοιτητική μέριμνα και θα οδηγηθεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση ή  ακόμη και την κατάργηση της.
     Το τελευταίο διάστημα οι φοιτητικοί Σύλλογοι των εστιών Αθήνας (ΦΕΕΜΠ, ΦΕΠΑ, ΦΕΑ, ΝΕΕΜΠ) με μοναδικό όπλο τις ανάγκες τους αγωνίζονται μέσα από συλλογικές διαδικασίες για να μην κλείσει καμία εστία και να διατηρηθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της φοιτητικής μέριμνας.  Από τη Δευτέρα 16 Μαΐου ξεκίνησε κατάληψη στην διοίκηση της Φοιτητικής Εστίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου(ΦΕΕΜΠ) με κύριο αίτημα να διασφαλιστεί  η συνέχιση της λειτουργίας της και να διατηρηθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της με αφορμή την επερχόμενη κατάργηση του ΕΙΝ, όπως αυτή ανακοινώθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Το ενδεχόμενο κλεισίματος της ΦΕΕΜΠ δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αποτελεί κομμάτι της συνολικότερης πολιτικής βούλησης των εκάστοτε κυβερνήσεων που εδώ και χρόνια προσπαθούν να απαλλαγούν από το βαρίδιο της φοιτητικής μέριμνας εφαρμόζοντας το  τρίπτυχο υποχρηματοδότηση, υποβάθμιση, ιδιωτικοποίηση. Στο γενικότερο πλαίσιο της ισοπέδωσης της φοιτητικής μέριμνας στην οποία εντάσσεται το σύνολο των εστιών της ελληνικής επικράτειας, η διεκδίκηση των εστιακών συλλόγων για το αυτονόητο δικαίωμα στην δωρεάν σίτιση-στέγαση-παιδεία εντείνεται, ενδυναμώνεται και μεταδίδεται συνεχώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της γενίκευσης και κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων αποτελεί και η Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών(ΦΕΠΑ) η οποία σε αλληλεγγύη προς τον αγώνα της ΦΕΕΜΠ, προχώρησε με τη σειρά της σε τριήμερη κατάληψη της διοίκησης της εστίας.
     Την Παρασκευή 10/6 πραγματοποιήθηκε  Συντονιστικό των εστιών της Αθήνας όπου συζητήθηκε η πορεία των κινητοποιήσεων και ο συντονισμός του αγώνα μας με τους φοιτητικούς συλλόγους των σχολών και τους εργαζομένους, λαμβάνοντας υπόψιν τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των εστιακών συλλόγων σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα προχωράμε σε:
·         Τρίτη 14/6 – Γενικές συνελεύσεις σε όλες τις εστίες
·         Τετάρτη 15/6 – 11:00 συμμετοχή στη Γενική Απεργία, προσυγκέντρωση στο Μουσείο, πορεία
·         Πέμπτη 16/6 – 12:00 συμμετοχή στην εκδήλωση της ΑΣΠΑΙΤΕ
·         Παρασκευή 17/6 – παράσταση διαμαρτυρία στο Υπουργείο Παιδείας(σε συντονισμό με τους φοιτητικούς συλλόγους των σχολών και τους εργαζομένους)
·         Κυριακή 19/6 – παρέμβαση με ενημερωτικά κείμενα στη λαϊκή συνέλευση του Συντάγματος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: