Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Η σημερινή έκτακτη Γ.Σ. πραγματοποιείται με αφορμή τις ανακοινώσεις για αναστολή λειτουργίας του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας και συγχώνευσή του ή υπαγωγή του στο Υπουργείο Παιδείας.

Η κίνηση αυτή γίνεται για την υποτιθέμενη εξοικονόμηση κονδυλίων. Αυτό που παρατηρούμε όμως είναι ένας κίνδυνος να συρρικνωθεί ένας ακόμη δημόσιος κοινωνικός οργανισμός που θα έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της φοιτητικής μέριμνας. Οι κινήσεις της σημερινής κυβέρνησης μετά την ψήφιση του μνημονίου μας δείχνουν αυτό ακριβώς το πράγμα. Ζητούν από φοιτητές, νεολαία και εργαζόμενους να πληρώσουν μια κρίση που οι ίδιοι δεν δημιούργησαν. Εδώ και ένα χρόνο έχουν παρθεί μέτρα πολύ δύσκολα για την κοινωνία και το τρομακτικό είναι ότι δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.



Η υποβάθμιση έχει αρχίσει εδώ και χρόνια

Η κατάσταση στις Φοιτητικές και Μαθητικές Εστίες δεν χειροτέρεψε απότομα. Εδώ και πολλά χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις μειώνουν τόσο το ποσοστό της χρηματοδότησης, όσο και το
 εργατικό δυναμικό του ΕΙΝ. Πολλές Φ.Ε. αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Είναι χαρακτηριστική η έλλειψη τεχνικού προσωπικού συντήρησης, καθαριότητας, προσωπικού εστιατορίου, κ.α. στη Φ.Ε.Α. Η πρόσληψη όλο και περισσότερων νέων εργαζομένων με το καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μετά τη συνταξιοδότηση μόνιμων, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Για τα φαινόμενα βίας στην περιοχή μας.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τα φαινόμενα βίας που εμφανίζονται στην περιοχή των Πατησίων. Σαν Σύλλογός Οικότροφων Φ.Ε.Α. καταδικάζουμε και είμαστε ενάντια σε κάθε πράξη ρατσιστικής βίας απέναντι σε συνανθρώπους μας που κατάγονται από άλλες χώρες.



Σαν Σύλλογος Οικότροφων Φ.Ε.Α. δηλώνουμε ότι δεν θα μείνουμε αμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια υποβάθμισης των δημόσιων αγαθών. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που περνάει από το χέρι μας για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα που έχει κάθε νέος-α με χαμηλό εισόδημα γονέων για δωρεάν στέγαση και σίτιση κατά τη διάρκεια των σπουδών του.



Διεκδικούμε:

• Να μην κλείσει/συγχωνευθεί το ΕΙΝ. Αντιθέτως να αναβαθμιστεί η λειτουργία του και να στελεχωθεί με νέους μόνιμους εργαζόμενους.

• Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

• Να χτιστούν νέες Φοιτητικές και Μαθητικές Εστίες σε όλη τη χώρα και να μην κλείσει καμία από τις υπάρχουσες.

• Αναβάθμιση και ανακαίνιση των Φ.Ε. που είναι παλιές.

• Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους και όλες.

• Δωρεάν στέγαση, σίτιση και μεταφορές.



Προχωράμε σε:

• Συντονισμό των αγωνιστικών μας δράσεων με τους υπόλοιπους Συλλόγους Οικότροφων, αλλά και τους Συλλόγους Εργαζομένων του ΕΙΝ.

• Συμμετοχή σε οποιαδήποτε κινητοποίηση αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες.

• Συμμετοχή και παρέμβαση στις λαϊκές συνελεύσεις της πλατείας Συντάγματος, αλλά και του πάρκου ΦΙΞ στα Πατήσια. Προσυγκέντρωση Σάββατο 4/6 και Κυριακή 5/6 στις 17:00 στο ισόγειο και αναχώρηση.

• Εξωστρεφή δράση-μοίρασμα στην Πατησίων κατά τη διάρκεια του Πολιτιστικού μας Φεστιβάλ 10-12/6.

• Κοινοποίηση της απόφασής μας σε όλα τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.



Σύλλογος Οικότρoφων Φοιτητικής Εστίας Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια: