Την προηγούμενη βδομάδα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανακοίνωσε την συγχώνευση ή κατάργηση 75 οργανισμών, φορέων του δημοσίου. Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι και το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας. Ουσιαστικά, το ΕΙΝ παύει να υπάρχει και οι υπηρεσίες του μεταφέρονται σε τμήμα του Υπουργείου Παιδείας. Αυτό σημαίνει αφενός ότι πολλοί εργαζόμενοι του ΕΙΝ θα πεταχτούν στο δρόμο μέσα από μία διαδικασία αξιολόγησης από τον ΑΣΕΠ και αφετέρου ότι θα μεταβληθούν οι δομές και ο χαρακτήρας της φοιτητικής μέριμνας προς περισσότερο αντιδραστικές κατευθύνσεις.
Το κλείσιμο του ΕΙΝ αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι- το πιο πρόσφατο- στο παζλ της υποβάθμισης της φοιτητικής μέριμνας. Η πάγια πολιτική υποχρηματοδότησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και του ΕΙΝ από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έρχεται στο αποκορύφωμά της αυτή την περίοδο όπου για να ξεπεράσει το κεφάλαιο την κρίση του οι κυβερνήσεις στο πλαίσιο του μνημονίου τσακίζουν και τα τελευταία υπολείμματα του κοινωνικού κράτους.
Η πολιτική αυτή μέχρι τώρα έχει αλλοιώσει αρκετά τον κοινωνικό χαρακτήρα της φοιτητικής μέριμνας επιβάλλοντας ανταποδοτικές λογικές στον τρόπο λειτουργίας των εστιών. Εκπαιδευτικά ιδρύματα και ΕΙΝ προσπαθούσαν να βγάζουν από τις εστίες όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος (ενοίκια- εγγυήσεις, παρακράτηση δωματίων για ενοικίαση). Σ’ αυτές τις εστίες- μαγαζάκια
το δημόσιο προσωπικό συνεχώς μειώνεται και αντικαθίσταται από συμβασιούχους ή από επινοικιαζόμενο προσωπικό, οι οποίοι αφενός δουλεύουν με όρους εργασιακού μεσαίωνα και αφετέρου δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις ανάγκες λειτουργίας των εστιών (καθαρισμός, μαγειρεία). Το που οδηγεί αυτή η τακτική απαξίωσης φαίνεται ξεκάθαρα στο παράδειγμα της ΦΕΕΜΠ. Μετά από χρόνια αδιαφορίας, υποχρηματοδότησης και έλλειψης συντήρησης η ΦΕΕΜΠ μπαίνει σε τροχιά κλεισίματος, γιατί ούτε το ΕΙΝ ούτε το ΕΜΠ δεν θέλει να ανανεώσει την σύμβαση λειτουργίας της, καθώς το κόστος για την ανακατασκευή και συντήρησή της είναι αρκετά μεγάλα ενώ τα κέρδη μηδαμινά. Την ίδια στιγμή, η πρόταση του Υπουργείου για τη φοιτητική μέριμνα είναι η ίδρυση ιδιωτικής εστίας . Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, που οδηγούσαν τα σχέδια του Υπουργείου για τη φοιτητική μέριμνα- στην πλήρη ιδιωτικοποίησή της. Το ίδιο ξεκάθαρος είναι και ο τρόπος με τον οποίο εμείς πρέπει να απαντήσουμε. Τώρα που δεν μπορούμε πια να τρέφουμε αυταπάτες, οφείλουμε να σταθούμε απέναντί τους δυναμικά. Να οργανώσουμε την αντίστασή μας μέσα από αμεσοδημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες με όπλο μας τις γενικές συνελεύσεις και σε συντονισμό με τους υπόλοιπους εστιακούς και φοιτητικούς συλλόγους αλλά και τους εργαζομένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου