Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Πολιτιστικά

Οι εστίες αποτελούν, από τη στιγμή της δημιουργίας τους, δείγματα νίκης του εργατικού-φοιτητικού κινήματος στα πλαίσια της δωρεάν παιδείας. Είναι ένας κοινωνικός χώρος όπου οι φοιτητές μπορούμε να συμβιώνουμε και να αναπτύσσουμε συνδικαλιστική δράση. Ένας χώρος ελέυθερης διακίνησης ιδεών όπου εκφραζόμαστε κάνοντας την ίδια την καθημερινότητά μας πιο ενδιαφέρουσα και δημιούργική. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη πολιτιστικών-αθλητικών τμημάτων. Τόσο η ύπαρξη τους όσο και η συμμετοχή μας σε αυτά συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση αλλά και στην ψυχαγωγία μας, ενισχύοντας τη ζωντάνια του χώρου.

Η Φ.Ε.Π.Α. είναι η εστία με τα περισσότερα πολιτιστικά και αθλητικά τμήματα (θετρικό, χορευτικό, μουσικό κ.α.) πανελλαδικά. Η δημιουργία τους βέβαια δεν ήταν αποτέλεσμα καμίας «καλής θέλησης», κάποιου κοινωνικού φορέα διαχείρησης (π.χ. Ε.Ι.Ν.) αλλά της ίδιας της προσπάθειας των φοιτητών-οικοτρόφων.

Τα τελευταία χρόνια όμως η χρηματοδότησή τους ακολουθεί καθοδική πορεία με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά, όταν με σχετική απόφαση του γενικόυ διευθυντή του Ε.Ι.Ν., κ. Αντωνάκου, τα πολιτιστικά τμήματα δε θα υποστηριχθούν οικονομικά από το Ε.Ι.Ν. Αντίθετα, τα κονδύλια θα αντλούνται από το ταμείο εφορείας το οποίο διαμορφώνεται από τα ενοίκια που καταβάλλουν οι οικότροφοι.

Στην εστία μας ύστερα από αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, από το ’84 μεχρι σήμερα, των οικοτρόφων στα πλαίσια της δωρεάν σίτισης-στέγασης δεν θα καταβάλεται χρηματική εγγύηση ή ενοίκιο. Ως εκ τούτου το υπόλοιπο του ταμείου εφορείας ισούται με το μηδέν.

Επομένως γίνεται κατανοητό ότι η πρόταση αυτή τίθεται πλέον εκβιαστικά απέναντι μας, αφού μας αξαναγκάζει να μπούμε σ’ ένα επίπλαστο δίλλημα μεταξύ καταβολής ενοικίου και λειτουργίας των πολιτιστικών.

Παρόμοιες κινήσεις έχουν εμποδιστεί και στο παρελθόν με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων με τη λογική ότι οποιαδήποτε καταβολή ενοικίου, έστω και συμβολική, είναι κατ’ αρχάς επικίνδυνη όσον αφορά τη δωρεάν διαμονή μας μέσα στην εστία αφού το συμβολικό ποσό των 5€ μπορεί να αυξάνεται κάθε φορά με διαφορετικές δικαιολογίες π.χ. πληθωρισμός, αύξηση τιμής πετρελαίου κλπ.

Ο τρόπος που το Ε.Ι.Ν. αντιλαμβάνεται ανέκαθεν τη λειτουργία των πολιτιστικών είναι πολύ συγκεκριμένος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι η εστία του Ηρακλείου. Εκεί οι φοιτητές που συμμετέχουν στα πολιτιστικά-αθλητικά έχουν ένα bonus προτεραίοτητας εισδοχής για όταν ξανακαταθέσουν τις αιτήσεις τους, πράγμα που γίνεται με την έναρξη κάθε ακαδημαϊκού έτους. Με αυτήν την έννοια το Ε.Ι.Ν. δεν αντιλαμβάνεται τα πολιτιστικά ως τρόπο «παραγωγής πολιτισμού» και μέσο κοινωνικοποίησης των οικοτρόφων αλλά ως κάτι το ανταποδοτικό και καταναγκαστικό εγκαθιστώντας έτσι συγκεκριμένες λογικές.

Απέναντι σ’ αυτούς που μας εκβιάζουν, επιβάλλουν διαστρεβλωμένες λογικές και μας εμποδίζουν να εκφράσουμε την κοινωνικότητα και τη δημιουργικότητα μας στερώντας μας ακόμα κι έναν κατάλληλο χώρο για την διεξαγωγή των πολιτισικών εμείς οφείλουμε να απαντήσουμε και να διεκδικήσουμε συλλογικά αυτά που δικαιούμαστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: