Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Ξέρουμε τί μας ετοιμάζουν ...τώρα ξέρουν τί τους περιμένει....

Την Τετάρτη 26/3, οι οικότροφοι-φοιτητές από τους συλλόγους της ΦΕΠΑ, της ΦΕΕΜΠ και της ΝΕΦΕΕΜΠ, σύμφωνα με τις αποφάσεις τόσο των Γενικών Συνελεύσεων, όσο και των Διοικητικών Συμβουλίων τους και με την στήριξη των φοιτητών από τα ξενοδοχεία της Παντείου, τη ΦΕΑ και την εστία της ΣΕΛΕΤΕ, πραγματοποίησαν μια ιδιαίτερα μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΕΙΝ(Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας).

Αυτή ήταν ένας κομβικός σταθμός και ταυτόχρονα μια δυναμική απάντηση στη χρόνια πολιτική τόσο του ΕΙΝ όσο και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, της Υποχρηματοδότησης-Υποβάθμισης-Ιδιωτικοποίησης της Φοιτητικής Μέριμνας με ειδικό επίκεντρο τις Φοιτητικές Εστίες σε όλη την Ελλάδα. Πρόσφατα στη ΝΕΦΕΕΜΠ έλαβε χώρα ένα απαράδεκτο περιστατικό, όπου ζητούνταν εκβιαστικά από αλλοδαπούς φοιτητές-οικότροφους η αναδρομική καταβολή χρηματικού ποσού έως και 3000€ με αντίποινο στο ενδεχόμενο της μη πραγμάτωσης του, το μπλοκάρισμα των πτυχίων τους από το ΕΜΠ. Αυτό δεν αποτελεί τίποτα άλλο από την ενεργοποίηση μιας αντιδραστικής τροποποίησης του ‘‘εσωτερικού κανονισμού’’ της συγκεκριμένης εστίας που έχει ψηφιστεί ήδη από το 2001. Μια κίνηση που εντάσσεται στη συνολικότερη προσπάθεια εφαρμογής της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και στο χώρο της φοιτητικής μέριμνας, όπου και επιχειρείται αρχικά η σταδιακή αντικατάσταση των κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων από τα ανταποδοτικά-οικονομικά κριτήρια. Αυτό βέβαια αποτελεί μόνο ένα κομμάτι της χρόνιας προσπάθειας -τόσο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ- εκφυλισμού του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της φοιτητικής μέριμνας, μέσα από τη σταδιακή υποβάθμισή της, η οποία μεταφράζεται σε όρους πραγματικότητας με την ιδιωτικοποίηση ορισμένων τομέων της όπως για παράδειγμα φύλαξη-security, σίτιση-catering, καθαριότητα-ιδιωτικά συνεργεία. Από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη μάλιστα, γίνεται λόγος από το ΕΙΝ για την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ συμβασιούχων που θα καλύπτουν τις ανάγκες των εστιών πανελλαδικά και μόλις αυτήν την εβδομάδα έγιναν κάποιες προσλήψεις, ανεπαρκείς για το σύνολο των φοιτητικών εστιών. Ένα γεγονός που όχι μόνο αποδεικνύει την αδιαφορία και την πολιτική σκοπιμότητα του ΕΙΝ- ιδρυμάτων για την επαρκή στελέχωση των εστιών, αλλά και καταδεικνύει την πλήρη ευθυγράμμιση αυτών των φορέων με τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές της μη μονιμότητας, του εκφυλισμού του δημόσιου τομέα, της ελαστικής ανασφάλιστης εργασίας κ.α.. Αντιθέτως η απάντησή τους είναι το επερχόμενο κλείσιμο του εστιατορίου της ΦΕΕΜΠ για λόγους τάχα συντήρησης, η υποβαθμισμένη λειτουργία συντήρησης των εστιών και πολιτική επιλογή φίμωσης και καταστολής του φοιτητικού συνδικαλισμού σ’ αυτούς τους χώρους.

Στη συγκεκριμένη μάλιστα παράσταση διαμαρτυρίας στο ΕΙΝ, η διοίκηση όχι μόνο αρνήθηκε να απαντήσει στα πραγματικά και τόσο επείγοντα προβλήματα των φοιτητικών συλλόγων αλλά εμπόδισε και τη μαζική είσοδό τους, παρατάσσοντας 5 διμοιρίες των ΜΑΤ, με σκοπό τη φυσική καταστολή τόσο της διαδήλωσης όσο και των δίκαιων αιτημάτων μας. Αυτό αποτελεί ένα ξεκάθαρο δείγμα του προσώπου της ιδεολογίας και της πολιτικής τους όσο και του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον κοινωνικό διάλογο, για τον οποίο πολύ λόγο έχουν κάνει μέχρι σήμερα στα διάφορα επίπεδα τόσο στο φοιτητικό, όσο και στο εργατικό-εργασιακό. Αυτός είναι ο κοινωνικός διάλογος που εξαντλείται στην πραξικοπηματική εφαρμογή μιας ακραιφνώς αντιδραστικής πολιτικής κατεύθυνσης και κορυφώνεται στην πρόσφατη αντί-ασφαλιστική αντιδραστική μεταρρύθμιση από την τωρινή κυβέρνηση που έρχεται να συνεχίσει παλαιότερα πανομοιότυπα εγχειρήματα των νόμων Σιούφα- Ρέππα, δείχνοντας και φανερώνοντας ξεκάθαρα για άλλη μια φορά τον ταξικό της χαρακτήρα. Και είναι η ίδια πολιτική που αντιλαμβάνεται τους κοινωνικούς αγώνες ως εμπόδιο και την κοινωνική εξαθλίωση ως τόπο για την περεταίρω ανάπτυξη της οικονομίας του κεφαλαίου, σχηματίζοντας έτσι τον κόλαφο της κοινωνικής πραγματικότητας που κυρήσσει τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές, που καταστέλλει κάθε προσπάθεια ανάκαμψης και ενδυνάμωσης του λαϊκού κινήματος και που απαξιώνει τους κοινωνικούς αγώνες.

Απέναντι σε αυτήν την προοπτική, ο μόνος δρόμος που διασφαλίζει την αξιοπρέπεια του μέλλοντος μας, είναι αυτός της ρήξης και της ανατροπής. Είναι το δυνάμωμα της φωνής μας για να συνεχίσουμε τον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει τόσο εδώ, στη ΦΕΠΑ, όσο και στον κάθε φοιτητικό σύλλογο, στο κάθε σωματείο εργαζομένων και στο κάθε συνδικάτο, με ραντεβού τις μεγάλες μάχες του λαϊκού κινήματος που ήδη φαίνεται να ξαναβγαίνει στις επάλξεις απέναντι στην προσπάθεια εξόντωσης του ασφαλιστικού συστήματος και του δικαιώματός μας στη δουλειά.

Γιατί σ’ αυτόν τον αγώνα έχουμε θέση όλοι και έχουμε υποχρέωση να συμμετέχουμε όλοι. Και αυτός ο αγώνας δεν είναι άλλος από τον αγώνα της αξιοπρέπειας απέναντι στην κοινωνική αδικία και την κοινωνική εξαθλίωση.

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: