Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η Granma AN.AP.ΠΑ.(ΑΝεξάρτητη ΑΡιστερή ΠΑρέμβαση)

Η Granma είναι ένα ανεξάρτητο αριστερό σχήμα ή αλλιώς ένα σχήμα που ταυτίζεται και παρεμβαίνει κριτικά στο χώρο των εστιών. Δραστηριοποιείται σε αυτές και αναφέρεται στα συνολικότερα ζητήματα που αφορούν το χώρο της φοιτητικής μέριμνας συνδέοντάς τα με τα γενικότερα εκπαιδευτικά ζητήματα.

Γιατί ανεξάρτητη;

Ένα σχήμα που θέλει να λέγεται ανεξάρτητο είναι ένα πολιτικό μόρφωμα που δεν ανήκει, δεν κατευθύνεται από κανένα επίσημο κεντρικοπολιτικό σχηματισμό-κόμμα, λειτουργεί και παίρνει τις αποφάσεις του αμεσοδημοκρατικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει οργανωτικές δομές οι οποίες είναι η συνέπεια απέναντι στην πολιτική του ταυτότητα.

Γιατί αριστερή;

Κατά την άποψή μας ο όρος ανεξάρτητη αιστερά δεν υφίσταται. Η αριστερά από την περίοδο που εμφανίστηκε ιστορικά και πολιτικά μέχρι σήμερα είναι ταυτισμένη και προσπαθεί να εκφράσει τα συμφέροντα των κατώτερων-φτωχών λαϊκών στρωμάτων της εργατικής τάξης και των φυσικών συμμάχων της (αγροτιά). Έχει σαν διακηρυκτικό της στόχο την προάσπιση των συμφερόντων αυτού του κοινωνικού κομματιού, την ανατροπή του κυρίαρχου κοινωνικο-οικονομικού συστήματος και την αντικατάστασή του με ένα άλλο σύστημα αυτό του Σοσιαλισμού.

Ακρογωνιαίος λίθος και ουσιαστικό χαρακτηριστικό της Granma είναι ο στόχος να αποτελέσει εκείνον τον μετωπικό πόλο ατις εστίες που θα δραστηριοποιείται άμεσα και καταλυτικά, εκφράζοντας με διαλεκτικό τρόπο, με αμεσοδημοκρατική σύνθεση και ανοιχτές διαδικασίες όσο το δυνατόν πιο πλατύ κομμάτι των οικοτρόφων. Δε φιλοδοξεί σε καμία περίπτωση και αυτό πρέπει να γίνει σαφές, να αποτελέσει διαχειριστικό φορέα, χειραγωγό και καλόβολο συνομιλητή με τους φορείς του Ε.Ι.Ν. και του Ε.Κ.Π.Α., ούτε ασφαλώς να υποκαταστήσει το σύλλογο. Θέλει να έχει φωνή στο σύλλογο και θέλει να συμβάλλει στην πολιτικοποίηση του. Αυτή η λογική είναι και η μόνη που μπορεί να δώσει πραγματικές απαντήσεις ή να θέσει σοβαρά και θεμελιώδη αναχώματα στην οποιαδήποτε προσπάθεια καταστρατήγησης της φοιτητικής μέριμνας και να δημιουργήσει εκείον τον πολο-φόβητρο για την υλοποίηση και την διεύρυνση των φοιτητικών δικαιωμάτων στο χώρο των εστιών.

Η Granma δεν ανήκει σε κάποιο δίκτυο σχημάτων. Παρ’ όλ’ αυτά έχει σχέσεις με όλους σχεδόν τους εστιακούς συλλόγους της Ελλάδας, δίνει και παίρνει ενημέρωση προκειμένου να συντονίσει τη δράση της για να δημιουργήσει ένα ισχυρό και ενιαίο κίνημα που θα παρεμβαίνει δραστικά στο συνολικότερο εκπαιδευτικό κίνημα ξαναφέρνοντας τις εστίες στο προσκήνιο μετά από πολλά χρόνια αφάνειας, αδράνειας και υποβάθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: