Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Λίγα λόγια για την εστία

Η εστία είναι ο χώρος που προσφέρει στους φοιτητές από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα καλύτερους όρους σπουδών και διαβίωσης. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον χώρο αυτό σαν ξενοδοχείο που θα καλύπτει απλά τις στεγαστικές μας ανάγκες αλλά σαν στέγη για την κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητά μας, η οποία θα καταστρέψει την απομόνωση και περιθωριοποίηση που ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλλει στις μεγαλουπόλεις.

Παρ’ όλ’ αυτά απ’ τις πρώτες μέρες της διαμονής σου εδώ θα έρθεις αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα που οφείλονται στην προσπάθεια εμπορευματοποίησης των εστιών. Η λογική αυτή πηγάζει απ’ τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις εστίες οι επίσημοι φορείς διαχείρισής τους και αντικατοπτρίζεται στις συμβάσεις λειτουργίας των εστιών.

ΣΥΜΒΑΣΗ- ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Το Νοέμβρη του 2005 το Ε.Ι.Ν. (Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, που χρηματοδοτείται από το κράτος για τη διαχείρηση των εστιών) και το Ε.Κ.Π.Α. ( Εθηνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) υπογράφουν σύμβαση συνδιαχείρησης της Φ.Ε.Π.Α.. Στις συζητήσεις που προηγήθηκαν της συμφωνίας και που διήρκησαν ενάμιση χρόνο ήταν εμφανής η προσπάθεια του Ε.Κ.Π.Α. να ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή επιρροή στα όργανα της εστίας. Η δημιουργία ενός φορέα διαχείρησης, που ουσιστικά θα είναι διαφορετικός από εστία σε εστία και θα αντιμετωπίζει το χώρο των εστιών μεμονωμένα, έχει ως στόχο την πλήρη υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα τους. Η σύμβαση προσπαθεί να επηρεάσει τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας και να του αλλάξει μορφή εισάγοντας ανταποδοτικά κριτήρια διαμονής. Μερικές πειραματικές εφαρμογές είναι η θέσπιση ενοικίου διαφορετικού ύψους ανα επάγγελμα γονέα, η κατάργηση του ως τώρα χρόνου διαμονής στην εστία (ν+2) και αντικατάστασή του με μονοετή ή διετή παραμονή, η εκδίωξη φοιτητών με αφορμή την μη παρακολούθηση μαθημάτων και το χαμηλό ποσοστό επιτυχίας στις εξεταστικές, η υποβάθμιση του ρόλου των πολιτιστικών και η παροχή πιστωτικών μονάδων (bonus), που κερδίζει ο οικότροφος αν συμμετέχει σε αυτά για την εξασφάλιση της παραμονής του στην εστία, καθώς και η τοποθέτηση security (όπως ήδη συμβαίνει στη Φοιτητική Εστία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου), αντί για δημόσιο και μόνιμο προσωπικό φύλαξης. Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι το Ε.Κ.Π.Α. που τάχα υπερασπίζεται τη Δημόσια Παιδεία κάνει φιλότιμες προσπάθειες να λειτουργήσει σαν μια Ανώνυμη Εταιρεία.

ΕΝΟΙΚΙΟ-ΕΓΓΥΗΣΗ

Ενώ Σύμφωνα με απόφάσεις του Φοιτητικού Συλλόγου της ΦΕΠΑ από το 1987 μέχρι το 2007 κάθε προσπάθεια επιβολής ενοικίου αποτύγχανε και δεν εφαρμοζόταν, με την επαναλειτουργία των εστιών άρχισε να ζητείται ένα «συμβολικό» ποσό από τον καθένα σαν εγγύηση. Η καταβολή αυτού καταργεί ουσιαστικά το δικαίωμα των φοιτητών στη δωρεάν στέγαση. Κάθε τέτοια προσπάθεια έχει σαφώς αντιδραστικό περιεχόμενο από τη στιγμή που η δωρεάν σίτιση και στέγαση είναι κομμάτι του προγράμματος του κοινωνικού κράτους για την ανακούφιση των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων από τη φορολογία των οποίων χτίστηκαν οι εστίες.

Τα ιδεολογήματα για τη χρησιμοποίση των εγγυήσεων για τη συντήρηση της εστίας και την εύρυθμη λειτουργία της δεν ισχύουν από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε πως τελικός στόχος του ΕΚΠΑ και του ΕΙΝ είναι το κέρδος. Απ’ την άλλη ο όρος «συμβολικό» είναι παραπλανητικός αφού με διάφορες προφάσεις το ποσό αυξάνεται (π.χ. στην Κομοτηνή είναι 130€).

Γι’ αυτούς τους λόγους και ο σύλλογός μας συνεχίζει να κατακρίνει τέτοιες λογικές καταβολής ενοικίων «συμβολικών» και μη.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Κάθε μέσος φοιτητής, όπως συνολικά και το φοιτητικό κίνημα, θεωρεί ότι τα φοιτητικά συμφέροντα είναι ενιαία και ως εκ τούτου η στέγαση και η σίτηση αναφέρει το δικαίωμα όλων όσων έχουν ανάγκη, χωρίς να μπαίνουν ψευτοδιαχωρισμοί ανάμεσα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολές. Η εμπλοκή και η μονοπώληση της διαχείρησης της εστιας μας από το Ε.Κ.Π.Α. έχει σαν μόνο στόχο τον έλεγχο των φοιτητών του με διάφορους τρόπους. Ο ακαδημαϊκός έλεγχος, που όπως μπορεί να μεταφραστεί, στοχεύει στον έλεγχο της επίδοσης των φοιτητών στις επιμέρους σχολές του Καποδιστριακού, σημαίνει ότι μόνο ένας φοιτητής με υψηλό ποσοστό επιτυχίας στις εξεταστικές θα έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει τη στέγαση σε εστία, καταργώντας με αυτόν τον τρόπο τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια εισδοχής που ίσχυαν μέχρι τώρα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο φοιτητής θα εκδιώκεται από την εστία, αφού δε θα είναι πειθαρχημένος και εντατικοποιημένος. Αν κάτι τέτοιο εφαρμοστεί, δεν θα δίνεται η δυνατότητα στα χαμηλότερα κοινωνικοοικονιμικά στρώματα απ’ όπου όλοι προερχόμαστε, να διαμένουν για όλο το διάτημα των σπουδών στην εστία. Για παράδεγμα ένας φοιτητής ο οποίος εργάζεται και εκ των πραγμάτων αφήνει πίσω κάποια από τα μαθήματά του δε θα έχει το δικαίωμα της στέγασης.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που απασχολούσε το σύλλογο μας εδώ και ένα χρόνο είναι η λειτουργία του εστιατορίου σαν μονάδα σίτισης η οποία θα καλύπτει πλήρως τον αριθμό των οικοτρόφων και των τεσσάρων κτιρίων. Χαρακτηριστικό είναι ότι το εστιατόριο παρέμενε κλειστό τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της εστίας και άνοιξε ύστερα από πιέσεις του φοιτητικού συλλόγου. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήμτα που αντιμετωπίζει το εστιατόριο είναι το γεγονός ότι δεν έχει μόνιμο προσωπικό. Η πρακτική του Ε.Ι.Ν. είναι να προσλαμβάνει υπαλλήλους με οχτάμηνη σύμβαση, κάτι το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα μια περίοδο δυσλειτουργίας του εστιατορίου κάθε φορά που υπογράφεται νέα σύμβαση ή και την παραχώρησή του για έναν έως δύο μήνες σε ιδιώτη.

Όλη αυτή τώρα η κωλυσιεργία από πλευράς Ε.Ι.Ν. όσο αφορά τη λειτουργία του εστιατορίου έχει σαν σκοπό τη μόνιμη παραχώρηση της μονάδας αυτής σε ιδιωτική εταιρεία (catering) η οποία μέσα από μειοδοτικό διαγωνισμό (την επινοικίαση δηλαδή του χώρου από το Ε.Ι.Ν.) θα αναλάβει τη σίτηση μας. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτομάτως την μείωση της ποιότητας του φαγητού καθ’ ότι θα προσπαθούσε μέσω του «κουπονιού» των 3€ να επιτύχει το μεγαλύτερο κέρδος με παραδείγματα που όλοι γνωρίζουμε απ’ τις σχολες μας.

Ο σύλλογος μας αντιλαμβανόμενος την ανάγκη ποιοτικότερης σίτισης, αποτελεί μέσα από τις μαζικές του διαδικασίες τον ισχυρότερο μοχλό πίεσης για τη διασφάλιση της λειτουργίας του εστιατορίου από το δημόσιο, πράγμα που συμβαίνει σαφώς ποιοτικότερη σίτιση, πλήρη έλεγχο των προμηθειών και διασφάλιση του δημοσίου χρήματος.

ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ-

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Η κοινωνικοποίηση στο χώρο των εστιών ενισχύει τη ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ και δημιουργεί τους όρους που θα μετατρέψουν την εστία μας σε έναν ζωντανό οργανισμό όπου η φοιτητική ζωή αποκτά το πραγματικό της νόημα μέσα στο αφιλόξενο περιβάλλον της Αθήνας. Η χρησιμοποίηση όλων των κοινωνικών χώρων αποτελεί τη λύση για την ενδυνάμωση ενός κοινωνικού συνόλου που θα οργανώνεται, θα δραστηριοποιείται και θα περιφρουρεί το χώρο του και τις ανάγκες του με τον τρόπο που η καθημερινότητα θα επιδεικνύει. Η συμμετοχή στα πολιτιστικά αποτελεί παράγοντα για την έκφραση και την δημιουργιά, δίνοντας ζωτάνια σ’ έναν χώρο σχεδόν ερειπωμένο. Επιζητούμε το άνοιγμα όλων των χώρων για τη χρησιμοποίησή τους από τους φοιτητές, καλύπτοντας τις ανάγκες τους (αναγνωστήριο, θεατράκι, κυλικείο κλπ). Παρ’ όλο που αυτά είναι αιτήματα των φοιτητών από τότε που άνοιξε η εστία, το Ε.Κ.Π.Α. ποτέ δεν ανταποκρίθηκε. Απεναντίας έδειξε αμέσως τις προθέσεις του για οικονομική εκμετάλλευση των χώρων, προτείνοντας τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου στον ημιώροφο (κάτι που εμποδίστηκε από το σύλλογο) και παραχωρώντας στους καθηγητές χώρους αναψυχής.

Επιπλέον θεωρούμε ότι η οποιαδήποτε μεταστέγαση της φοιτητικής λέσχης στην εστία μας εκτός από καταπάτηση χώρων που είναι απαραίτητοι και απολύτως αναγκαίοι σε όλους τους οικοτρόφους, αλλοιώνει τον χαρακτήρα της εστίας και αποτελεί το έναυσμα για το κλείσιμο της Πανεπιστημιακής Λέσχης στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό έχει καθαρά οικονομικά οφέλη για το Ε.Κ.Π.Α., το οποίο θέλει να μειώσει το συνολικό κόστος λειτουργίας του.

Αυτό το κείμενο φιλοδοξεί να αποτελέσει την αφορμή για τον προβληματισμό όλων μας πάνω στα ζητήματα λειτουργίας, χαρακτηριστικών και καθημερινότητας της εστίας μας. Δε φιλοδοξεί σε καμία περίπτωση να επιβάλλει καμία άποψη αλλά να συμβάλλει με τον τρόπο του στην έναρξη των πολιτικών διαδικασιών που τόσο έχουν ατονίσει αυτά τα τρία χρόνια.

*Πρόκειται για τον χώρο που βρίσκεται στον πρώτο όροφο πάνω από το εστιατόριο και το σαλόνι της εστίας που παλιότερα βρισκόταν ανάμεσα στους δυο ορόφους. Από συνήθεια και μόνο αποκαλείται ακόμα έτσι…

Δεν υπάρχουν σχόλια: