Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Πολιτιστικές ομάδες

Μετά την επαναλειτουργία των εστιών και με πρωτοβουλία των οικοτρόφων δραστηριοποιούνται στη ΦΕΠΑ διάφορες πολιτιστικές ομάδες.

Η θεατρική ομάδα «Ρακοσυλλέκτες» φέτος θα λειτουργήσει για τέταρτη συνεχή χρονιά και θα στεγάζεται όπως και πέρσυ στα σκοτεινά και άδυτα υπόγεια της Α’ ΦΕΠΑ. Έχει ανεβάσει ήδη τις εξής παραστάσεις:

  • Τσάι και Συμπάθεια, του Ρ. Άντερσον (2004)
  • Οι φασουλήδες του Κατσιπόρα, του Φρ. Γκαρσία Λόρκα (2005)
  • Εκκλησιάζουσες, του Αριστοφάνη (2007)
  • Ζητείται Ψεύτης, του Δ. Ψαθά (2008)

Οι συναντήσεις της χορευτικής ομάδας πραγματοποιούνται στο ισόγειο του Δ’ κτιρίου. Ασχολείται με παραδοσιακό και λαϊκό πρόγραμμα και έχει δώσει μέχρι τώρα πέντε παραστάσεις.

Πέρσυ δημιουργήθηκε και η τρίτη πολιτιστική ομάδα, η χορωδία, οποια παρουσίασε τη «δουλειά» της στο τέλος της χρονιάς.

Γίνονται επίσης προσπάθειες να στηθούν η σκακιστική, η φωτογραφική και η κινηματογραφική ομάδα.

Το Ε.Ι.Ν. αρνείται να στηρίξει οικονιμικά τις παραπάνω ομάδες κι αυτό γιατί θέλει τα έξοδα τους να καλύπτονται από ένα ταμείο εφορείας το οποίο θα περιλαμβάνει τα «συμβολικά» ποσά που θα καταβάλλουν οι φοιτητές ως ενοίκιο. Επειδή όμως, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, ο σύλλογός μας αρνείται την καταβολή αυτού του συμβολικού ποσού θεωρώντας ότι καταργεί το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, το ταμείο αυτό δεν υπάρχει κι ως εκ τούτου ο προϋπολογισμός των τμημάτων είναι μηδενικός. Στα πλαίσια αυτής της λογικής της περικοπής εξόδων, το φεστιβάλ του Ε.Ι.Ν. για τα πολιτιστικά τμήματα όλων των εστιών της Ελλάδας, που είχε καθιερωθεί στο τέλος κάθε χρονιάς πέρσυ δεν πραγματοποιήθηκε.


Ενάντια λοιπόν σ’ αυτήν την πολιτική, οι ομάδες της ΦΕΠΑ διοργάνωσαν τον Ιούνιο του 2007 το δεύτερο πολιτιστικό φεστιβάλ τους (διάρκειας τριών ημερών), του οποίου τα έξοδα καλύφθηκαν απ’ τα κουπόνια ενίσχυσης. Η προσπάθεια τους αυτή καρποφόρησε, γεγονός που φαίνεται από τη μεγάλη ανταπόκριση που βρήκε στους οικοτρόφους της εστίας. Οι πολιτιστικές ομάδες της εστίας συνεχίζουν τη δράση τους παρ’ όλες τις ελλέιψεις που έχουν (π.χ. δάσκαλο χορού, χώροι, εξοπλισμός…) και επιμένουν να ζωντανεύουν και να κοινωνικοποιούν τους χώρους της εστίας πεισματικά, απέναντι σ’ ολους τους εκβιασμούς που δέχονται και στην αδιαφορία των υπευθύνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: