Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Κείμενο για τους εργαζομένους στην εστίας μας απο τον ΣΟΦΕΠΑ

Η εξουσία μας έχει πουλήσει ένα ψέμα

Έχουμε ακούσει πολύ και έχουμε νιώσει ακόμα περισσότερο πως η κατάσταση είναι δύσκολη, πως βρισκόμαστε σε οικονομική κρίση επειδή κάτι πήγε στραβά στη διαχείριση και τώρα θα το διορθώσουν। Η κρίση είναι εγγενές πρόβλημα αυτού του οικονομικού συστήματος, του καπιταλισμού, που συσσωρεύει τον πλούτο στα χέρια των λίγων αφήνοντας του πολλούς να ζουν ή να πεθαίνουν στο όριο της φτώχειας.
Και τώρα αυτοί οι λίγοι που μας εκμεταλλεύονται για να πλουτίζουν ζητούν να ζοριστούμε για να ξεπεράσουν τη ζημιά. Δεν είμαστε στην ίδια πλευρά κι αυτό είναι ξεκάθαρο. Στο όνομα της διεξόδου απ’ την κρίση το κράτος προωθεί ρυθμίσεις στα μέτρα του κεφαλαίου, ακρωτηριάζοντας τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτές οι ρυθμίσεις, όμως, οπωσδήποτε δεν θα πέρναγαν έτσι χωρίς να ξεσηκώσουν κοινωνικές αντιδράσεις, σε μία περίοδο που η επίθεση του καπιταλισμού στα εργασιακά μας δικαιώματα έχει πάρει τόσο άγρια χαρακτηριστικά και που είναι προφανές το κοινωνικό ρήγμα και η κρίση του πολιτικού συστήματος στα μάτια του λαού. Χρειάζονται μια καλή βιτρίνα που θα εξασφαλίσει ομαλότητα και ανοχή. Και η βιτρίνα αυτή δεν είναι άλλη από τη νέα κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Όλοι είδαμε πως τα ΜΜΕ, τα οποία κατέχουν και κατευθύνουν οι μεγαλοεπιχειρημάτιες, είχαν προεξοφλήσει πριν την εκλογική αναμέτρηση τη νίκη του Γιωργάκη - που ξαφνικά έγινε Γιώργος και έχει και «σχέδιο» διεξόδου από την κρίση - τρομοκρατώντας τον κόσμο με τον κίνδυνο μη δημιουργίας αυτοδύναμης κυβέρνησης και παρουσιάζοντας ένα αναγεννημένο, προοδευτικό ΠΑ.ΣΟΚ. Όσα φρέσκα πρόσωπα κι αν βάλει στα υπουργεία του και όσες μετονομασίες κι αν κάνει η πολιτική του θα παραμείνει η ίδια, η συνέχεια δηλαδή της πολιτικής της Ν.Δ., που εξυπηρετεί συγκεκριμένα μεγαλοσυμφέροντα και υποτάσσεται στις επιταγές της Ε.Ε. Από τις πρώτες κιόλας μέρες κυβέρνησής του προσπάθησε να τρομοκρατήσει και να καταστείλει την όποια φωνή αντίδρασης στα αντεργατικά μέτρα που θέλει να προωθήσει αυξάνοντας την αστυνομοκρατία και κηρύσσοντας παράνομη την απεργία των λιμενεργατών, αφού πρώτα έκανε διάλογο με τα γνωστά γκλοπ του. Το «σχέδιό» του δεν είναι άλλο από κάποια επιδόματα-ψίχουλα την ίδια στιγμή που μειώνει τους φόρους στις μεγάλες επιχειρήσεις και ρίχνει τα βάρη στους χαμηλοαμοιβόμενους και συνταξιούχους με την αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας τους, το πάγωμα των μισθών, το πάγωμα των προσλήψεων, την απόλυση των εργαζομένων των stage, που ήδη διαπραγματεύονταν το μέλλον τους με τους χειρότερους όρους, την αύξηση ορίων συνταξιοδότησης σε γυναίκες, την κατάργηση της μητρότητας, τις περικοπές των ιατροφαρμακευτικών παροχών, τη μεθοδευμένη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και ξεπουλήματός του σε ιδιώτες. Είναι φανερό πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, το οποίο δεν είναι διατεθειμένο να χάσει τίποτα απ’ τα κέρδη του. Τη Δευτέρα ξεκινά ο «διάλογος» της κυβέρνησης με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ένας διάλογος με πολύ συγκεκριμένο ρόλο που ξεπουλά τα εργασιακά δικαιώματα των πολλών στο βωμό των συμφερόντων των λίγων. Με παρόμοιους διαλόγους του παρελθόντος έχουμε φθάσει στη σημερινή κατάσταση εργασιακού μεσαίωνα όπου έχουν καταστρατηγηθεί όλα τα προηγούμενα κεκτημένα του εργατικού κινήματος και σήμερα καλούμαστε να δουλεύουμε με πενιχρούς μισθούς, χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με ελαστικά ωράρια, συμβασιούχοι, ωρομίσθιοι, ανασφάλιστοι, ακόμα και επινοικιαζόμενοι χωρίς καμία βεβαιότητα για το αύριο. Καλούμαστε να θάψουμε την αξιοπρέπειά μας κάτω από το φόβο της απόλυσης και της ανεργίας.
Η ίδια πολιτική ακολουθείται και στο χώρο της φοιτητικής μέριμνας, η οποία είναι περιττό έξοδο στον προϋπολογισμό τόσο του κράτους όσο και των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Το ΕΙΝ και το ΕΚΠΑ εφαρμόζοντας τα νομοσχέδια της κυβέρνησης ακολουθεί πιστά μια πολιτική υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης. Χαρακτηριστική είναι η υποστελέχωση των εστιών όσον αφορά στο προσωπικό συντήρησης, φύλαξης και σίτισης και οι προσπάθειες κατάργησης του δημόσιου και μόνιμου χαρακτήρα των εργασιακών σχέσεων. Σε αρκετές εστίες δε τη φύλαξη έχουν αναλάβει εταιρίες security, την καθαριότητα ιδιωτικά συνεργία με επινοικιαζόμενο προσωπικό, ενώ στη συντήρηση και στο εστιατόριο (όπου υπάρχει) οι προσλήψεις γίνονται με οκτάμηνες συμβάσεις στο μεσοδιάστημα των οποίων γίνεται ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία, το πρώτο βήμα στην παραχώρηση των εστιατορίων σε catering. Συγκεκριμένα στη Φ.Ε.Π.Α. λήγουν οι συμβάσεις στις 30 Δεκέμβρη και το μέλλον φαίνεται αβέβαιο, καθώς ούτε καν έχει ξεκινήσει η διαδικασία προκήρυξης των θέσεων.
Ως Σύλλογος Οικοτρόφων Φ.Ε.Π.Α. μέσα από αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων απαιτούμε δημόσιο, μόνιμο και επαρκές προσωπικό για την πλήρη στελέχωση της εστίας και δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε καμία παραχώρηση σε ιδιώτες που θα υποβαθμίζει τη δική μας καθημερινότητα αλλά και πολύ περισσότερο την καθημερινότητα των εργαζομένων. Εμείς, ωστόσο, σας καλούμε να μην υποκύπτετε και να καταγγέλλεται όλα τα περιστατικά εκμετάλλευσης και εργοδοτικής τρομοκρατίας στο φοιτητικό σύλλογο καθώς και να οργανώσετε τη πάλη σας στα κλαδικά πρωτοβάθμια σωματεία. Ο δρόμος της συλλογικής και οργανωμένης πάλης από τα κάτω είναι ο μόνος που μπορεί να βγάλει μαχητικά και νικηφόρα τις ανάγκες των εργαζομένων στο προσκήνιο, και αυτό έχει αποδειχθεί ιστορικά βλέποντας κανείς πως κατακτήθηκαν βασικά μας δικαιώματα τα οποία πλέον απειλούνται άμεσα, αλλά αποδεικνύεται και στο σήμερα όπου σε όποιον χώρο έχουν αντιδράσει συλλογικά οι εργαζόμενοι, χωρίς στημένους διαλόγους και ξεπουλημένους μεγαλοσυνδικαλιστές, έχουν καταφέρει να μπλοκάρουν τα σχέδια των εκμεταλλευτών-εργοδοτών τους.
Μόνη εγγύηση απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα είναι οι αγώνες μαζί με όλα τα κομμάτια της κοινωνίας. Ως Σύλλογος αποφασίσαμε να κινητοποιηθούμε δυναμικά μαζί με άλλες εστίες στα κεντρικά γραφεία του ΕΙΝ με παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 26/11 και καλούμε τους εργαζομένους της εστίας να απεργήσουν την ίδια μέρα και παράλληλα με την παράσταση διαμαρτυρίας να παραμείνει κλειστό το εστιατόριο. Αυτός ο αγώνας αφορά άμεσα τόσο τους φοιτητές όσο και τους εργαζομένους κι οφείλουμε να συμπορευτούμε και να συντονίζουμε τις δράσεις μας ώστε να δυναμώσει η φωνή μας και η δύναμή μας.

… όσο και αν η εξουσία προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο εμείς αρκεί να θυμόμαστε και να ξέρουμε πως η δύναμη είναι στα χέρια μας.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΝΔ-ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΦΡΑΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΠΑΣΚΕ ΚΑΙ ΔΑΚΕ:
• ΕΞΩ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ
• ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
• ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΑΚΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
• ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
• ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΜΙΣΘΟΣ 1500 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
• ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΕΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ Φ.Ε.Π.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: